Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν

Δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ: Ένοχος ο Ντέρεκ Σόβιν
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο της Μινεάπολης, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ AP Photo/Morry Gash

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν, σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον Ντέρεκ Σόβιν, τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν.

Ο πρώην αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως μετά την ανάγνωση της απόφασης εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου με χειροπέδες και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος Tony Romanucci αγκαλιάζει τον Donald Williams, μάρτυρα-κλειδί στη δίκη για τη δολοφονία του George Floyd, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του πρώην αστυνομικού Derek Chauvin AP Photo/Julio Cortez

 

Η μέγιστη ποινή για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 40 ετών. Η μέγιστη ποινή για δολοφονία τρίτου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 25 ετών.

Η μέγιστη ποινή για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού είναι 10 χρόνια ή / και 20.000 $.

Το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το δικαστήριο υποδέχθηκε με χειροκροτήματα την καταδικαστική απόφαση, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Δικαιοσύνη” και “Black lives matter”.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων που κήρυξαν ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία».

«Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Γυναίκα πανηγυρίζει μετά την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ 2021 @ Alex Brandon / Associated Press

Υπενθυμίζεται πως, τα μέλη του σώματος των ενόρκων στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν αποσύρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας – τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) – για να διαβουλευθούν κεκλεισμένων των θυρών ώστε να καταλήξουν σε ετυμηγορία.

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, καλώντας το σώμα να φανεί “απόλυτα αμερόληπτο”, του ζήτησε “να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να τα ζυγίσει και να εφαρμόσει τον νόμο”.

Ο δικηγόρος του Σόβιν ζήτησε την αθώωση του πελάτη του, λέγοντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρείχε αδιάσειστες αποδείξεις της ενοχής του.

Ο Ντέρεκ Σόβιν στο δικαστήριο Court TV / Associated Press

Η κατηγορούσα αρχή “απέτυχε να παράσχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας και ο κ. Σόβιν πρέπει επομένως να κριθεί αθώος”, δήλωσε ο Έρικ Νέλσον έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αγόρευσής του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι προσευχόταν για “τη σωστή ετυμηγορία”, προφανώς υπονοώντας ότι ήθελε να καταδικαστεί ο Σόβιν. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι είχε καλέσει την οικογένεια του Φλόιντ για να εκφράσει την υποστήριξή του.

Ο Τζο Μπάιντεν παρακολούθησε τη δίκη από τη Δυτική Πτέρυγα, ενώ επικοινώνησε με την οικογένεια του Φλόιντ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Μέλη του Κογκρέσου διαβάζουν την ετυμηγορία για τον φόνο του Φλόιντ 2021 @ J. Scott Applewhite / Associated Press

Μαρτυρίες στη δίκη για τη δολοφονία του Φλόιντ

Πολλοί από τους μάρτυρες στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο τις ιστορίες τους, ενώ μερικοί από αυτούς μίλησαν για το τραύμα που τους άφησε η παρακολούθηση του θανάτου του.

Η Νταρνίλα, η οποία ήταν 17 χρονών κατά τη δολοφονία του Φλόιντ, μαγνητοσκόπησε το βίντεο που έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Είπε στο δικαστήριο ότι υπήρχαν νύχτες που έμενε ξύπνια “ζητώντας συγγνώμη από τον Φλόιντ για το ότι δεν έκανε περισσότερα”.

“Όταν κοιτάζω τον Τζορτζ Φλόιντ, κοιτάω τον μπαμπά μου. Κοιτάζω τα αδέρφια μου, κοιτάζω τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου. Επειδή είναι όλοι μαύροι”, είπε.

Μέλη του Κογκρέσο μιλούν για την ετυμηγορία 2021 @ J. Scott Applewhite / Associated Press

Το χρονικό της δολοφονίας Φλόιντ

Ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου 2020. Ήταν δεμένος με χειροπέδες και φώναζε προς τον αστυνομικό Σοβίν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκείνος συνέχισε να πιέζει το λαιμό του με το γόνατο του, ακόμα και μετά τη στιγμή που σταμάτησε να κινείται και να μιλάει.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες τόσο στη Μινεάπολη και τις ΗΠΑ, όσο και σε όλο τον πλανήτη, με το “Black Lives Matter” να γίνεται παγκόσμιο κίνημα και το “I can’t breathe” σύνθημα στο στόμα όλων.

Η δίκη των συναδέλφων του Σόβιν Τόμας Λέιν, Τζον Κενγκ, Τάου Θάο, που κατηγορούνται ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.

Associated Press

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα