Δήμαρχος Σκοπίων: “Ή γινόμαστε Βόρεια Μακεδονία, ή Βόρεια Κορέα”

Δήμαρχος Σκοπίων: “Ή γινόμαστε Βόρεια Μακεδονία, ή Βόρεια Κορέα”

Για τον Δήμαρχο της πόλης των Σκοπίων δεν υπάρχει εναλλακτική. "Η μόνη πρόταση των αντιπάλων μας είναι η διαίρεση", λέει.

Ο Petre Shilegov, Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων έκανε δηλώσεις εν όψει του αυριανού κρίσιμου δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας και την ένταξή της σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο: “Είναι πολύ απλό. Ή θα γίνουμε Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα. Οι αντίπαλοί μας δεν έχουν Plan B. Το μόνο που προσφέρουν είναι ο διχασμός”.

“Η ΕΕ ξοδεύει περίπου 260.000 τη μέρα για να υποστηρίξει τη χώρα. Αν έχουμε “ΝΑΙ” (στο δημοψήφισμα) όλα στη χώρα θα γίνουν καλύτερα, στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία, στους δρόμους”.

“Η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένος για την επιτυχία που δεν βλέπω άλλες επιλογές” έλεγε άλλωστε ο ίδιος ο Ζάεφ πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο, σχετικά με τη μετονομασία της χώρας του σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση, την Πέμπτη, ο Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

“Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας”, τόνισε στο διάγγελμά του.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

“Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα”, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Από τη δική του μεριά ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών “ώθηση για ιστορική αυτοκτονία” της ΠΓΔΜ, μιλώντας από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τις παραμονές του δημοψηφίσματος στην χώρα του.

Κάλεσε δε τους πολίτες να απέχουν από τη διαδικασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα