Δημοψήφισμα σκέφτεται και ο Ερντογάν

Δημοψήφισμα σκέφτεται και ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε την Ευρώπη με δημοψήφισμα για τη συνέχιση ή όχι των συζητήσεων για την ένταξή της στην ΕΕ. “Η χριστιανική Ευρώπη δεν θέλει μια χώρα μουσουλμανική” είπε ο Ερντογάν

Την ώρα που ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις 30 Ιουνίου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνέχιση ή όχι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε οργισμένος για τη βραδυπορία της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημειώνοντας: "Θα μπορούσαμε να συμβουλευθούμε τον λαό, όπως κάνουν οι Βρετανοί" και πρόσθεσε ότι θα έθετε το ερώτημα: “Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να βάλουμε τέλος; Αν ο λαός πει ‘συνεχίζουμε’ τότε θα συνεχίσουμε".

Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, την κυρίως χριστιανική ΕΕ ότι δεν θέλει την Τουρκία επειδή είναι μια χώρα κυρίως μουσουλμανική. "Γιατί καθυστερείτε τόσο;" είπε απευθυνόμενος στην ΕΕ και απείλησε ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία, αν δεν εξασφαλίσει την κατάργηση της βίζας για σύντομη διαμονή τούρκων πολιτών στην ΕΕ, η οποία προβλέπεται, υπό ορισμένους όρους, από τη συμφωνία του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στις 30 Ιουνίου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελε να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να "τηρεί τις υποσχέσεις της" για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως με την ευκαιρία αυτή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από συναδέλφους του, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, για μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

"Θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου και θα συζητήσουμε επίσης το αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της εξαίρεσης (των τούρκων πολιτών) από το καθεστώς της βίζας" στον χώρο Σένγκεν, είπε.

Το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα που έθεσαν οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα.

Το κεφάλαιο 33 αφορά θέματα προϋπολογισμού και οικονομικά θέματα.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2005, βραδυπορούσαν για χρόνια. Ξεκίνησαν και πάλι έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Μάρτιο η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ροή των μεταναστών προς την ευρωπαϊκή ήπειρο.

"Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την εξαίρεση της βίζας αλλά η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να τηρήσει τις υποσχέσεις της", εκτίμησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε τέλος πως "υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης, δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η οποία εκτιμάται πως είναι πολύ ευρεία, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network