Ξανά στις κάλπες για το χρέος

default image

Νέα συμφωνία με λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής, καλούνται να εγκρίνουν οι πολίτες της Ισλανδίας. Αναμένεται νέο μεγάλο "όχι" από τον λαό. Φόβοι για κοινωνική αναταραχή

Σε νέο δημοψήφισμα προσφεύγουν οι Ισλανδοί  για το αν αποδέχονται το νόμο της κυβέρνησης για την καταβολή 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση προς τους περίπου 340 χιλιάδες Ολλανδούς και Βρετανούς πελάτες της τράπεζας Icesave, που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η νέα συμφωνία προσφέρει λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και πάλι θα απορριφθεί.

Σύμφωνα με τους όρους της τελευταίας συμφωνίας, ο τόκος θα είναι 3,3% ενώ η περίοδος αποπληρωμής θα είναι από το 2016 έως το 2046. Σύμφωνα με τις προηγούμενες προτάσεις, τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν με τόκο 5,5% μεταξύ 2016 και 2024.

Οι πολίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ισχυρά κράτη του εξωτερικού είναι άδικες και επιρρίπτουν ευθύνες στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική που απέτυχε να ελέγξει τα υπερβολικά έξοδα μιας μειοψηφίας τραπεζιτών που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Στην Ισλανδία, τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν, ότι επικρατεί θυμός μεταξύ των πολιτών και υπάρχει φόβος κοινωνικών αναταραχών, καθώς οι πολίτες βλέπουν την ανεργία και το κόστος ζωής να αυξάνεται καθημερινά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα