Διώρυγα Σουέζ: Τεράστια επιχείρηση για την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου

Διώρυγα Σουέζ: Τεράστια επιχείρηση για την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου
To Ever Given από δορυφόρο. AP

Πολύ μεγάλο το κόστος απο το "μποτιλιάρισμα" που έχει προκαλέσει το Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ. Τουλάχιστον 160 πλοία περιμένουν να περάσουν ενώ οι εργασίες αποκόλλησης μπορεί να διαρκέσουν μέρες.

Μέχρι και 20.000 κυβικά μέτρα άμμου πρέπει να απομακρυνθούν στη Διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να αποκολληθεί το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων που έχει κολλήσει εκεί από την Τρίτη, σύμφωνα με την διαχειρίστρια αρχή.

Το Ever Given, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μήκους 400 μέτρων, έχει προκαλέσει τεράστιο ναυτικό μποτιλιάρισμα στη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου περνούν καθημερινά δεκάδες πλοία.

Η επιχείρηση για την αποκόλλησή του επικεντρώνεται στην απομάκρυνση σχεδόν 20.000 κυβικών μέτρων άμμου ώστε να φτάσουν οι βυθοκόροι σε βάθος 12 έως 16 μέτρων κάτι που θα επέτρεπε στο πλοίο να μετακινηθεί.

Περίπου 20.000 κ.μ άμμου πρέπει να απομακρυνθούν. AP

 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Διώγυρας το να επιπλέει ξανά το τεράστιο σκάφος είναι “τεχνικά πολύ περίπλοκο” και μπορεί να διαρκέσει μέρες.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει έχει υψηλό κόστος για εταιρείες και χώρες το των οποίων το εμπόριο έχει “κολλήσει” στη Διώρυγα.  Περίπου το 12% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ και συνήθως διαχειρίζεται περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε φορτίο.

Περισσότερα από 18.800 πλοία με καθαρή χωρητικότητα 1,17 δισεκατομμυρίων τόνων πέρασαν από το κανάλι κατά τη διάρκεια του 2020, που σημαίνει κατα μέσο όρι 51,5 πλοία την ημέρα.

This photo released by the Suez Canal Authority on Thursday, March 25, 2021, shows the Ever Given, a Panama-flagged cargo ship, after it become wedged across the Suez Canal and blocking traffic in the vital waterway from another vessel. An operation is underway to try to work free the ship, which further imperiled global shipping Thursday as at least 150 other vessels needing to pass through the crucial waterway idled waiting for the obstruction to clear. (Suez Canal Authority via AP) AP

 

Τουλάχιστον 160 πλοία περιμένουν να περάσουν από την μπλοκαρισμένη πλωτή οδό. Αν ορισμένα αποφασίσουν να αλλάξουν το δρομολόγιο του ταξιδιού θα πρέπει να διανύσουν επιπλέον 3.800 μίλια που “μεταφράζεται” σε έως και 12 ημέρες επιπλέον χρόνος πλεύσης.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι εάν το πλοίο δεν απελευθερωθεί σύντομα, το “μποτιλιάρισμα” θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά πετρελαίου, και τις τιμές μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων, οδηγώντας σε αύξηση του κόστους των καθημερινών αγαθών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα