Διπλωματικός πυρετός για τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Διπλωματικός πυρετός για τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ
Απειλεί και ο Τραμπ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Συνάντηση αμερικανικής-βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη - "Ζωντανή" ημερομηνία η 12η Ιουνίου για την ιστορική Σύνοδο

Ακόμη πιο θετικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με την Νότια αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την Νότια από την Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε μία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο (των ΗΠΑ) και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ. «Μία αμερικανική αντιπροσωπεία έχει αυτήν την στιγμή συνομιλίες με βορειοκορεάτες αξιωματούχους στο Πανμουντζόν», γράφει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την προοπτική πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, αφού προηγουμένως ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ματαίωσή της.

“Ζεσταίνεται” το κλίμα

Το Σάββατο άλλωστε είχαμε την αιφνιδιαστική συνάντηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του Προέδρου της Ν. Κορέας, Μουν Τζε-ιν.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μετά την επιστολή του Προέδρου Τραμπ στον Κιμ, με την οποία του ανακοίνωνε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στη προγραμματισμένη-μέχρι τότε- για τις 12 Ιουνίου μεταξύ τους σύνοδο.

Κατά τη συνάντηση των κορεατών ηγετών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη “σταθερή του βούληση” για “πλήρη” αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου αλλά και μια πιθανή σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενω ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κρατήσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κιμ τον Ιούνιο, ενώ, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ο  Κιμ δήλωσε ότι αισθάνεται πιο κοντά με τον Μουν μετά τις νέες συνομιλίες.

Ο Μουν και ο Κιμ συμφώνησαν ότι μια πιθανή σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, τόνισε ο νοτιοκορεάτης Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ο Κιμ πιστεύει ότι μια σύνοδος κορυφής με τον Τραμπ θα αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες αντιπαράθεσης.

“Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να τερματιστεί μια περίοδος αντιπαράθεσης, μέσα από την επιτυχία μας συνόδου Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, καθώς και την ελπίδα του για συνεργασία, ειρήνη και ευημερία”, είπε στους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που συναντήθηκε, άλλωστε, με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την εβδομάδα που μας πέρασε, δήλωσε ότι μετέφερε την “ακλόνητη βούληση” του Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό της εχθρικής σχέσης με τη Βόρεια Κορέα και την επιδίωξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Κιμ και Μουν συμφώνησαν, επίσης, στη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των χωρών τους, σε υψηλό επίπεδο, την 1η Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα