Δολοφονία Σουλεϊμανί: Πού και πώς μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ το Ιράν

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Πού και πώς μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ το Ιράν
Στρατιώτες του Ιράν, Αρχείο AP

Όλες οι επιλογές που διαθέτει το Ιράν για να ανταποδώσει τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Τα απευθείας χτυπήματα, η Χεζμπολά και η Συρία.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από οργανωμένη ενέργεια των ΗΠΑ (και κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) άπαντες στον κόσμο άρχισαν να στοιχηματίζουν για το πως και το που θα χτυπήσει το Ιράν για να ανταποδώσει. Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό το χτύπημα η Τεχεράνη διαθέτει αρκετές και ποικίλες επιλογές τις οποίες και σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Επιλογή για άμεσες επιθέσεις

Δύσκολη επιλογή και με ρίσκο για τη γενικότερη ανάφλεξη. Σύμφωνα με όσα δήλωση ο αναλυτής Αμίρ Τουμάι στην Telegraph το Ιράν δεν θέλει μία παρατεταμένη σύγκρουση. Αν πάντως το Ιράν, υπό το βάρος και της πίεσης της κοινή γνώμης της χώρας που βράζει, θα μπορούσε από το έδαφός του να χτυπήσει “στόχους” με αμερικανικό ενδιαφέρον για παράδειγμα στη Σαουδική Αραβία και περισσότερο σε πόλεις που έχουν πολλούς δυτικούς τουρίστες όπως το Ντουμπάι. Αλλά δεν υπάρχει μόνο η Σαουδική Αραβία. Αμερικανική παρουσία υπάρχει σε χώρες όπως το Κατάρ,το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Στο τελευταίο εδρεύει ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ.

Επιλογή για εμπορικές επιθέσεις

Δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακές σε επικοινωνιακό επίπεδο, επίσης δεν σκοτώνουν αλλά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη δυτική οικονομία. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί ένα διάστημα κατά το οποίο η Τεχεράνη παρενοχλούσε πλοία που είχαν σημαίες δυτικών χωρών. Ετσι και αλλιώς από τη στιγμή της δολοφονίας του Σουλεϊμανί και μετά οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει ήδη 4%. Το 30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας πετρελαίου γίνεται μέσω του Περσικού Κόλπου, του Κόλπου του Ομάν και των Στενών του Ορμούζ. Εκεί το Ιράν ελέγχει απολύτως την κατάσταση.

Επιλογή πληγμάτων διά αντιπροσώπων

Το Ιράν έχει ισχυρές συμμαχίες στον Αραβικό κόσμο και έχει φροντίσει να δημιουργήσει παραστρατιωτικές δυνάμεις που μπορούν να δράσουν για λογαριασμό του σε πολλά σημεία. Δεν είναι μόνο η Χεζμπολά στο Λίβανο αλλά και οι Χούτι στην Υεμένη, πολιτοφυλακές στο Ιράκ και πάει λέγοντας. Απλώνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Με αυτές τις δυνάμεις αλλά και άλλες που συγκροτούν ένα ολόκληρο δίκτυο (για το οποίο είχε δουλέψει πολύ ο Σουλεϊμανί) πιστεύεται ότι το Ιράν μπορεί να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, στη Συρία αλλά και αλλού.

Επιλογή χτυπημάτων στο Ιράκ

Ηδη πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο επιθέσεις με ρουκέτες στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης αλλά και έξω από αυτή . Προφανώς ήταν η πρώτη ιρανική προειδοποίηση. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες που διαβιούν στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ δυτικοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Βαγδάτη έχουν λάβει ήδη απειλές.

Επιλογή χτυπήματος στη Συρία

Δεν έχουν απομείνει πολλά αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία. Υπάρχουν όμως μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες σε σημεία-κλειδιά της πολύπαθης χώρας που έχουν να κάνουν με τα κοιτάσματα πετρελαίου και τους σχετικούς διαδρόμους. Ιρανικά στρατεύματα δεν απέχουν πάρα πολύ από τις συγκεκριμένες περιοχές. Μέχρι στιγμής Ιράν και ΗΠΑ έχουν αποφύγει την απευθείας σύγκρουσή τους επί συριακού εδάφους φοβούμενοι ότι μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

Επιλογή χτυπήματος από τη Χεζμπολά

Είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις της οργάνωσης που εδρεύει στο Λίβανο με την Τεχεράνη από την οποία άλλωστε προτιμά να εξοπλίζεται. Ηδη ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους “αγωνιστές της αντίστασης” να εκδικηθούν το θάνατο του Σουλεϊμανί. Εχει επίσης στο παρελθόν πραγματοποιήσει φονικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων με πιο χαρακτηριστική την ανατίναξη αυτοκινήτων έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυττό που σκότωσε 200 ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα