Δραματικές δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για το μέλλον της Ευρώπης

O Λε Νριάν σε πρόσφατη ομιλία του
O Λε Νριάν σε πρόσφατη ομιλία του AP

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε τη σφοδρή ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρώπη "απειλείται με διαίρεση, αποδόμηση και διαγραφή από την Ιστορία", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

"Ανησυχώ για την Ευρώπη, όχι για το "Η Δημοκρατία Εμπρός" (LREM, κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν), επειδή η Ευρώπη απειλείται με διαίρεση, με αποδόμηση. Αυτή απειλείται να διαγραφεί από την Ιστορία", δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL, επικαλούμενος επίσης "κινδύνους αποσύνθεσης".

"Βεβαίως και έχει πάρει φωτιά!", υπογράμμισε δύο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ (μετά τη Βρετανία και την Ολλανδία, οι οποίες ψήφισαν την Πέμπτη, και την Τσεχία και την Ιρλανδία που ψηφίζουν την Παρασκευή).

"Η Ευρώπη έχει πραγματικά μετατραπεί σε γήπεδο για τις δυνάμεις που θέλουν να την αποδομήσουν", σημείωσε επίσης ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. "Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός ισχυρού οργανισμού που μπορεί να σταθεί στο ύψος του και να υποστηρίξει τα δικά του συμφέροντα ενώπιον της αμερικανικής δύναμης", πρόσθεσε αναφερόμενος κυρίως στις εμπορικές προκλήσεις.

"Οι Ρώσοι προσπαθούν επίσης με διάφορα μέσα να καταρρεύσει η Ευρώπη και η διαίρεσή της να αρχίσει από ορισμένες χώρες ώστε να ενισχύσουν την επιρροή τους (...) Η Κίνα, μέσω διαφόρων και ποικίλων επενδύσεων, προσπαθεί να αποσυνδεθούν μεταξύ τους οι χώρες", συνέχισε.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους "λαϊκιστές, οι οποίοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούν να συμβάλουν σε αυτήν την αποδόμηση". Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα χωρίς ωστόσο να ενταχθεί στις τάξεις του LREM και δηλώνει "πάντα αριστερός", καταφέρθηκε επίσης κατά του ακροδεξιού "Εθνικού Συναγερμού" της Μαρίν Λεπέν, όπως και κατά της δεξιάς "Οι Ρεπουμπλικάνοι". "Ο Εθνικός Συναγερμός έχει μόνο μια προοπτική στο θέμα αυτό, αυτή συνίσταται στο να πάρει τη ρεβάνς για τις προεδρικές εκλογές, όμως δεν είναι αυτό το ζήτημα", συνέχισε, αναφερόμενος στην μονομαχία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του 2017 στη Γαλλία μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network