Δύο Τυνήσιοι ράπερ καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση

Δύο Τυνήσιοι ράπερ καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση

Οι τυνήσιοι ράπερ Ουέλντ Ελ 15 και Κλέι Μπι Μπι Τζέι καταδικάσθηκαν ερήμην, καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί για τη δίκη τους, σε φυλάκιση ενός έτους και εννέα μηνών, κυρίως για εξύβριση δημόσιων αξιωματούχων.

"Η δίκη αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχουμε λάβει κλήση (...) θα μιλήσω στους πελάτες μου για να αντιταχθούμε σ' αυτή την ετυμηγορία, όμως αυτή η ποινή φυλάκισης δείχνει πως συνεχίζεται η επίθεση εναντίον της καλλιτεχνικής ελευθερίας, της ελευθερίας της έκφρασης", δήλωσε ο δικηγόρος Γάζι Μράμπετ.

Οι δύο νέοι καταδικάσθηκαν για εξύβριση δημόσιων αξιωματούχων, προσβολή των ηθών και δυσφήμηση.

Ο Μράμπετ εξήγησε πως η διεξαγωγή αυτής της δίκης την Παρασκευή, χωρίς να έχει ενημερωθεί, αποτέλεσε έκπληξη διότι περίμενε μια κλήση από την εισαγγελία καθώς και να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των πελατών του, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 22 Αυγούστου έπειτα από μια συναυλία.

Ο δικηγόρος ενημερώθηκε για την καταδίκη των πελατών του την Παρασκευή από τα μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν δικαστικές πηγές, όμως χρειάσθηκε να περιμένει μέχρι σήμερα για να πάρει την επιβεβαίωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι δικαστές αρνούνται συστηματικά από την πλευρά τους να σχολιάσουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Οι δύο ράπερ, από τους οποίους ο Ουέλντ Ελ 15 είχε ήδη καταδικασθεί στις αρχές Ιουλίου για ένα τραγούδι που προσέβαλε την αστυνομία, είχαν συλληφθεί έπειτα από μια συναυλία στη Χαμαμέτ (60 χλμ. από την Τύνιδα). Οι αστυνομικοί έκριναν τα κείμενά τους προσβλητικά για τους δημόσιους αξιωματούχους, ένα αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση στην Τυνησία.

Η δίωξη του Ουέλντ Ελ 15 είχε ήδη προκαλέσει σκάνδαλο στην αρχή του καλοκαιριού. Αφού του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης δύο ετών χωρίς αναστολή, είδε την ποινή του να μειώνεται σε δεύτερο βαθμό σε έξι μήνες με αναστολή για το τραγούδι του με τίτλο "Οι αστυνομικοί είναι σκυλιά".

Ο συνήγορός του, ο Μράμπετ, δήλωσε πως στη συναυλία στη Χαμαμέτ δεν τραγούδησε αυτό το τραγούδι. "Τραγούδησε από το παλιό του ρεπερτόριο, τραγούδια από την εποχή του (ανατραπέντος δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν) Μπεν Άλι", είχε εξηγήσει ο δικηγόρος την επομένη της σύλληψης του πελάτη του.

SHARE: