ΕΔΑΔ: Δικαίωση Ισπανίας για "ομαδική απέλαση" μεταναστών

Δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας και μετανάστες στον θύλακα της Μελίλια τον Οκτώβριο του 2014
Δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας και μετανάστες στον θύλακα της Μελίλια τον Οκτώβριο του 2014 AP

Η Ισπανία είχε στείλει πίσω στο Μαρόκο μετανάστες, οι οποίοι είχαν σκαρφαλώσει σε έναν φράχτη και είχαν περάσει τον ισπανικό θύλακα της Μελίλια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Πέμπτη ότι η Ισπανία δεν παραβίασε της ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν έστειλε αμέσως πίσω στο Μαρόκο δύο μετανάστες οι οποίοι σκαρφάλωσαν σε έναν φράχτη και πέρασαν στον ισπανικό θύλακα της Μελίλια.

Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου αποδέχτηκε την έφεση που είχε υποβάλει η Μαδρίτη σε μια απόφαση του 2017 με την οποία καταδικάστηκε η Ισπανία επειδή παραβίασε την απαγόρευση της ομαδικής απέλασης αλλοδαπών. Έκρινε επίσης ότι οι δύο μετανάστες έθεσαν εαυτούς σε «έκνομη θέση» επειδή «εισέβαλαν» στον θύλακα χρησιμοποιώντας βία, ως μέλη μιας ευρύτερης ομάδας επίδοξων μεταναστών.

ADVERTISING

Η Μελίλια περιβάλλεται από τρεις παράλληλους φράχτες ύψους έως και έξι μέτρων. Ομάδες μεταναστών έχουν επιχειρήσεις πολλές φορές να περάσουν στον θύλακα αλλά απωθούνται από τις ισπανικές αρχές ασφαλείας ή στέλνονται αμέσως πίσω στο Μαρόκο.

Οι δύο άνδρες, ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού και ένας από το Μάλι, δεν είχαν προσπαθήσει να μπουν νόμιμα στην Ισπανία, καθώς δεν είχαν ζητήσει βίζα, ούτε είχαν αιτηθεί να λάβουν προστασία από κάποια επίσημη αρχή.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς είπε στο δικαστήριο ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» για τους πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής να αιτηθούν άσυλο στη Μελίλια μέσω των νομίμων διαύλων. Οι δύο άνδρες «δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να σκαρφαλώσουν στον φράχτη, να πάνε δια θαλάσσης (στην Ισπανία) ή να χρησιμοποιήσουν παράνομα μέσα για να διασχίσουν τα σύνορα», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη οι απελάσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο, με συνοπτικές διαδικασίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Ισπανία
SHARE:

24Media Network