Στο εδώλιο Σκοπιανός εθνικιστής για τις δηλώσεις του "να καείτε ζωντανοί"

Στο εδώλιο Σκοπιανός εθνικιστής για τις δηλώσεις του "να καείτε ζωντανοί"

"Έκαψαν την Αττική. Ο Θεός καίει αυτούς, όχι εμένα… Τους καίει ζωντανούς. Να καείτε όλοι ζωντανοί", η παραληρηματική ανάρτηση του Μιλένκο Νεντελκόφσκι για τις φονικές φωτιές στην Αθήνα.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης απολογείται ο Σκοπιανός εθνικιστής που τον περασμένο Ιούλιο είχε δημοσίως εκφράσει απόψεις μίσους για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διάσημο δημοσιογράφο, γνωστό προπαγανδιστή του πρώην κυβερνώντος κόμματος VMRO, Μιλένκο Νεντελκόφσκι, ο οποίος με αφορμή τις πυρκαγιές στην Αττική είχε εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια για τους Έλληνες, βρίζοντας τα θύματα της πυρκαγιάς και – θυμίζοντας ολίγον από τον… δικό μας Αμβρόσιο- κάνοντας λόγο για την κατάρα του Θεού...

«Είμαστε καθαροί. Δεν τους λυπάμαι. Θεέ μου δώσ’ τους χίλιες φορές χειρότερα από αυτά που ζουν. Έκαψαν την Αττική. Ο Θεός καίει αυτούς, όχι εμένα… Τους καίει ζωντανούς. Να καείτε όλοι ζωντανοί…», είχε αναφέρει στην παραληρηματική του ανάρτηση για τις φονικές φωτιές στην Αθήνα.

Η δημόσια τοποθέτηση του Νεντελκόφσκι είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, καταρχάς από χρήστες του διαδικτύου, αλλά τελικά και από την Δικαιοσύνη της χώρας. Για πρώτη φορά, ο Εισαγγελέας Σκοπίων κινήθηκε αυτεπάγγελτα κατά συγκεκριμένων προσώπων για τις αναρτήσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με λόγια μίσους (hate speech) που θεωρείται ότι διαδίδουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις. Οι εισαγγελείς «θα συγκεντρώσουν αποδείξεις για την στοιχειοθέτηση της υπόθεσης, θα ταυτοποιήσουν τους πρωταγωνιστές και θα διερευνήσουν εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως». Και μόλις χθες, ο Νεντελκόφσκι κλήθηκε στην αστυνομία να απολογηθεί.

Πέρα από την ανθρώπινη πλευρά της νέας ελληνικής τραγωδίας με τους 99 νεκρούς, η δημόσια τοποθέτηση εθνικιστών όπως ο Νεντελκόφσκι «στόχευε» και στη δημιουργία κλίματος για τη συμφωνία των Πρεσπών πριν από το επικείμενο δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Εισαγγελική Αρχή των Σκοπίων ενεργοποιείται για λόγια μίσους κατά των Ελλήνων δείχνει τη μεταστροφή του κλίματος στη χώρα. Κι αυτό είχε ξεκινήσει πριν την πρόσφατη πλειοψηφία της σκοπιανής Βουλής…

Παράλληλα, μία ΜΚΟ άρχισε να καταγράφει και να συγκεντρώνει τα περιστατικά hate speech, επίσης για πρώτη φορά. Είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα και συνοδεύεται από την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το επίσημο κράτος της πΓΔΜ αλλά και ιδιώτες που θέλησαν να συνεισφέρουν τα λίγα ή περισσότερα για τους νότιους γείτονές τους που πλήττονται από την πυρκαγιά…

Φήμες ή αλήθεια;

Ο Μιλένκο Νεντελκόφσκι δεν είναι καθόλου τυχαίος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για υπόθεση με παράνομες βίζες. «Όταν το κόμμα του Γκρουέφσκι ήρθε στην εξουσία, ο Νεντελκόφσκι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και έκτοτε τους χρωστάει. Για 10 χρόνια ήταν ένας από τους βασικούς προπαγανδιστές του VMRo και είχε μια εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή από την οποία ο λόγος μίσους ήταν μια… κανονικότητα. Στο στόχαστρό του βρέθηκαν όλοι όσοι δεν συμφωνούσαν πολιτικά με το κυβερνών κόμμα, αλλά και οι Αλβανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι γκέι… Φυσικά και οι Έλληνες», είπε στο Νews 24/7 άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στα Σκόπια, υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας.

Ένας από τους αγαπημένους φίλους του Νεντελκόφσκι είναι και ο Μπόμπαν Ν., ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως «δημοσιογράφος» στις Βρυξέλλες. Στις ερωτήσεις του προς την Κομισιόν, που θύμιζαν περισσότερο τοποθετήσεις υπέρ της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, επέμενε να καλεί την πΓΔΜ «Μακεδονία» και να προκαλεί τους εκπροσώπους Τύπου να απαντήσουν στις προκλήσεις του. Μετά την εκλογή Ζάεφ, ο Μπόμπαν «εξαφανίστηκε». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχολείται ξανά με χειρωνακτικές εργασίες, από τις οποίες έβγαζε τα προς το ζην και πριν από την σύντομη δημοσιογραφική του θητεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκόπια, Σκοπιανό
SHARE:

24Media Network