ΕΕ: Ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Ρωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Κοινή στάση κρατούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Μόσχα, αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Μεγάλη Βρετανία, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακαλέσει τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στη Ρωσία για «διαβουλεύσεις», μετά την επίθεση με χημικά εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στην Μεγάλη Βρετανία, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε .

«Υπήρξε συμφωνία να ανακληθεί ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία είναι ο Γερμανός Μάρκους Έντερερ. Νωρίτερα τα 28 κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η Ρωσία βρισκόταν «πιθανότατα» πίσω από τη δηλητηρίαση με τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του, της Γιούλιας, την 4η Μαρτίου στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Εξάλλου, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ή να ανακαλέσουν τους δικούς τους πρεσβευτές σε αντίδραση, διευκρίνισε ο ίδιος Ευρωπαίος ανώτερος αξιωματούχος. Ο

ι ηγέτες, αφού «συμφώνησαν για την επίρριψη της ευθύνης» για την επίθεση, «συνέχισαν τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να πάμε πέρα από τα απλά λόγια, να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα έχουν αποτέλεσμα», εξήγησε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ορισμένα μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης Ρώσων διπλωματών ή ανάκλησης των πρεσβευτών τους», από τη Μόσχα, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Πρόκειται για μια εκδήλωση προθέσεων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη ευρωπαϊκή πηγή.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ρώσια "δείχνει" και η ΕΕ για την δηλητηρίαση Σκριπάλ

Η Βρετανία ζητά απ' την ΕΕ να απελάσει τους ρώσους κατασκόπους

SHARE: