ΕΕ: Η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

ΕΕ: Η Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού
Σημαίες της Τουρκίας και της ΕΕ AP

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ανοίξουμε τα Βαρώσια, διεμήνυσε ο "πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ

“Σχεδόν έτοιμο” να ανοίξει τα Βαρώσια εμφανίζεταιτο ψευδοκράτος, όπως διαμήνυσε ο “πρωθυπουργός” του, Ερσίν Τατάρ. “Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει”, είπε.

Η “ΤΔΒΚ” “θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό”. Ο Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρόνο για το άνοιγμα των Βαρωσίων. “Τα Βαρώσια βρίσκονται σε περιοχή της ‘ΤΔΒΚ'”, είπε. “Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας. Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βίβιαν Λουνέλα.

Η Λουνέλα, ανέφερε συγκεκριμένα ότι “η Κομισιόν γνωρίζει τα σχέδια για το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καθοδηγείται από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 του 1984 καθώς και από άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι παραμένει σημαντικό η Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών του πτυχών, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον σεβασμό των αρχών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε όπως και το κεκτημένο της” και συμπλήρωσε ότι “από την πλευρά της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία με βάση αυτό”.

Τέλος, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι “εξακολουθεί να είναι επείγον για τα μέρη να αναζητήσουν, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, έναν δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επανένωση του νησιού εντός της ΕΕ, με βάση μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα