Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Άρχισαν οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι με τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών από τον πρόεδρο Ολάντ. Η γκάφα με το ορθογραφικό λάθος στο όνομα ενός εκ των θυμάτων (vid+pics)

Άρχισαν το πρωί της Τρίτης, οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων κατά του σατιρικού εντύπου Charlie Hebdo, αστυνομικών και πολιτών τον Ιανουάριο του 2015 στο Παρίσι με τα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σάλο προκάλεσε στα social media η γκάφα των διοργανωτών που αποκάλυψαν μια από τις τρεις τιμητικές  πλάκες με ορθογραφικό λάθος στο όνομα ενός από τους σκιτσογράφους της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν.

Τιμητικές πλάκες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, στο πεζοδρόμιο όπου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένας αστυνομικός, αλλά και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ όπου πέρασαν ώρες αγωνίες δεκάδες όμηροι.

Τα αποκαλυπτήρια από τον Φρανσουά Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε κατ' αρχάς τα αποκαλυπτήρια μιας τιμητικής πλάκας "στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ελευθερίας της έκφρασης που διαπράχθηκε στα γραφεία" του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όπου οι τζιχαντιστές αδελφοί Σαΐντ και Σερίφ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους.

Ο Αχμέντ Μεραμπέ που έπεσε νεκρός στο πεζοδρόμιο

Συνοδευόμενος από τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, έκανε στη συνέχεια τα αποκαλυπτήρια άλλης μιας πλάκας σε κοντινή λεωφόρο, εκεί όπου ένας αστυνομικός, ο Αχμέντ Μεραμπέ, είχε πέσει νεκρός λίγο μετά την επίθεση στο σατιρικό έντυπο και αυτός από τα πυρά των αδελφών Κουασί.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Η πλάκα στη μνήμη του αστυνομικού Αχμέντ Μεραμπέ

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της τρίτης τιμητικής πλάκας για τα θύματα του εβραϊκού παντοπωλείου στο ανατολικό Παρίσι όπου ένας τρίτος τζιχαντιστής, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, επιτέθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 2015, σκοτώνοντας τρεις πελάτες και έναν υπάλληλο.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Στα χρώματα της γαλλικής σημαίας το "Je suis Ahmed" στη μνήμη του αστυνομικού

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων

Οι σύντομες αυτές τελετές κατά τις οποίες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή έγιναν παρουσία των οικογενειών και συγγενών των θυμάτων.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

H πλάκα έξω από το σούπερ μάρκετ που σημειώθηκε μία εκ των επιθέσεων

Στις τρεις τιμητικές πλάκες αναφέρονται τα ονόματα των θυμάτων των επιθέσεων.

Η γκάφα με το ορθογραφικό λάθος του σκιτσογράφου

Κατά τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που παρέθετε τα ονόματα των εργαζομένων στο Charlie Hebdo που έχασαν τη ζωή τους, το όνομα του Georfes Wolinski είχε αποτυπωθεί λάθος, με το γράμμα -y- αντί του -i-, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα γαλλικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Η πρώτη πλάκα με το ορθογραφικό λάθος

Το λάθος αποκαταστάθηκε εντός ολίγων λεπτών, αφού η Δήμαρχος Παρισιού επικοινώνησε με τη χήρα του εκλιπόντος για να την ενημερώσει για την αστοχία.

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι

Η διορθωμένη πλακέτα

Στο μεταξύ, η σύζυγος του εκλιπόντος, Maryse μιλάει στα γαλλικά ΜΜΕ για την επίθεση. Η ίδια βλέπει σοβαρές ελλείψεις στην αστυνομική φύλαξη των γραφείων που αποτελούσαν εδώ και χρόνια στόχο τρομοκρατών, ενώ εκτιμά πως δυστυχώς η Γαλλία δεν έμαθε από το πάθημα της επίθεσης, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρτυρία της για το σύζυγό της, ο οποίος όπως υποστηρίζει γνώριζε την θανάσιμη απειλή και ήταν ανήσυχος για το μέλλον.

17 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Γενάρη στο Παρίσι

Οι επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους: εκτός από τους 12 νεκρούς, ανάμεσά τους 5 σκιτσογράφοι, της επίθεσης στο Charlie Hebdo, άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σουπερμάρκετ κασέρ, όπως και μια αστυνομικός από τα πυρά του Κουλιμπαλί στις 8 Ιανουαρίου στο Μονρούζ, στο νότιο Παρίσι. Τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας στη μνήμη της θα γίνουν εκεί το Σάββατο.

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας, με συγκέντρωση που θα γίνει στη μνήμη των 17 νεκρών των επιθέσεων του Ιανουαρίου, αλλά και των 130 νεκρών των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, των χειρότερων στην ιστορία της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ 20minutes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επίθεση στο Charlie Hebdo. Η μαρτυρία της χήρας του σκιτσογράφου Wolinski: Ο σύζυγός μου γνώριζε ότι θα πεθάνει

Charlie Hebdo, ένα χρόνο μετά το αιματοκύλισμα: Ο δολοφόνος παραμένει ασύλληπτος

SHARE: