Εκλογές ναι αλλά όχι τώρα στο Βέλγιο

Belgium's Prime Minister Charles Michel, right, walks away after meeting with Belgium's King Philippe, left, during consultations at the Royal Palace in Brussels, Friday, Dec. 21, 2018. Prime Minister Charles Michel holds talks with Belgium's King Philippe as the monarch weighs whether to accept the premier's resignation and name him at the head of a caretaker government until elections are held in May. (AP Photo/Francisco Seco)
O Bέλγος Πρωθυπουργός και ο Βασιλιάς κατά τη σημερινή συνάντησή τους. AP

Ο βασιλιάς του Βελγίου έκανε μεν αποδεκτή την κυβέρνηση αλλά την ίδια ώρα της έδωσε εντολή να κυβερνήσει μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαϊου.

Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος απέρριψε την Παρασκευή το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, στην οποία ανέθεσε τη διαχείριση των «τρεχουσών υποθέσεων», από σήμερα έως τις εκλογές της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το παλάτι.

Το Βέλγιο βρίσκεται σε πολιτική κρίση εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την απόφαση των Φλαμανδών εθνικιστών υπουργών να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συμμαχίας την οποία στήριζαν. Οι αποχωρήσαντες ήταν αντίθετοι στο να στηρίξει η χώρα το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, που εγκρίθηκε επίσημα στις 10 Δεκεμβρίου στο Μαρακές (Μαρόκο) από τον πρωθυπουργό, τον φιλελεύθερο γαλλόφωνο Σαρλ Μισέλ.

ADVERTISING

Ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας (έχασε τη στήριξη 52 από τις 150 βουλευτές), ο Σαρλ Μισέλ αποφάσισε την Τρίτη να υποβάλει την παραίτησή του. Ο βασιλιάς στη συνέχεια είχε διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων για να αξιολογήσει την επιθυμία τους να προχωρήσει η χώρα ή όχι σε πρόωρες εκλογές μέσω της διάλυσης της Βουλής.

Την Παρασκευή βγήκε η βασιλική ετυμηγορία: «Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και την επιφόρτισε με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων», ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του. «Σημειώνει την πολιτική βούληση να εγγυηθεί την καλή διοίκηση της χώρας έως τις επόμενες εκλογές» που προβλέπονται για τις 26 Μαΐου, πρόσθεσε το παλάτι.

Οι κάλπες αυτές θα συμπέσουν στο Βέλγιο με τις ευρωεκλογές. Ο βασιλιάς Φίλιππος ζήτησε τη συνεργασία μεταξύ του κοινοβουλίου και της παραιτηθείσας κυβέρνησης, προκειμένου να ψηφιστούν σημαντικά νομοσχέδια όπως ο προϋπολογισμός του 2019.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network