Εκλογές στη Γαλλία: Ρεκόρ συμμετοχής με το “καλημέρα” – Οι εκτιμήσεις για την πλειοψηφία

Διαβάζεται σε 4'
Εκλογές στη Γαλλία: Ρεκόρ συμμετοχής με το “καλημέρα” – Οι εκτιμήσεις για την πλειοψηφία
AP Photo/Jeremias Gonzalez

Σε εξέλιξη ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών, με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ψήφισε ο Μακρόν. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι κάλπες άνοιξαν στη Γαλλία, στις 09.00 ώρα Ελλάδας, και 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σε μια από τις σημαντικότερες εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών.

Από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής εξελέγησαν 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων στην περιφέρεια τους. Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης, σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο σε 409 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Εκλέγεται ο πρώτος. Σε περίπου 200 εκλογικές περιφέρειες, που με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα έπρεπε να αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι, οι παρατάξεις του Γάλλου προέδρου και της αριστεράς αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας να αποσύρουν τους υποψήφιους τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες να εκλεγεί ο μη ακροδεξιός υποψήφιος.

Με το… δεξί η συμμετοχή

Το μεσημέρι της Κυριακής, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 12:00 η ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται στο 26,63%, έναντι 25,90% κατά τον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα την ίδια ώρα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, αυτή τη στιγμή, από το 1981. Το 2022, η συμμετοχή ανερχόταν στο 18,43% στον πρώτο γύρο και 18,99% στον δεύτερο γύρο.

Λίγο πριν τις 13:00, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην πόλη Le Touquet, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στα Ηλύσια Πεδία, ενώ δεν αποκλείεται μετά τα αποτελέσματα της κάλπης να απευθυνθεί στο έθνος. Ερωτηθείς για μια πιθανή ομιλία του, το περιβάλλον του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» προς το παρόν, «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που ωστόσο θεωρούνται υψηλού κινδύνου, εμφανίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να έρχεται πρώτο σε έδρες, χωρίς ωστόσο να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (289) στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και αλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες, πάνω κάτω όσους είχαν.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού. Από την άλλη πλευρά στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Σημειώνεται πως οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, οπότε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς την κατανομή των εδρών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η γαλλική αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι όπου υπάρχουν φόβοι πως μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να υπάρξουν βανδαλισμοί.

Υπενθυμίζεται πως η προεκλογική περίοδος ήταν βίαιη την προηγούμενη εβδομάδα αφού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κατεγράφησαν τουλάχιστον 50 περιπτώσεις βιαιοπραγίας και έγιναν αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα