Βίαιες επιθέσεις κατά υποψηφίων συγκλονίζουν τη Γαλλία, λίγο πριν τις εκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Βίαιες επιθέσεις κατά υποψηφίων συγκλονίζουν τη Γαλλία, λίγο πριν τις εκλογές
Associated Press

Πάνω από 50 υποψήφιοι έχουν δεχτεί επιθέσεις στο διάστημα της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ανησυχία για την ημέρα των εκλογών. Δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους.

Σύννεφο οργής, τρόμου και ανησυχίας σκεπάζει τη Γαλλία ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της Κυριακής.

Τα περιστατικά βίας σε βάρος υποψηφίων, βουλευτών και ακτιβιστών έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας μία μπαρουτοκαπνισμένη προεκλογική περίοδο και προκαλώντας την ανησυχία κυβέρνησης και αρχών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin, περισσότεροι από 50 υποψήφιοι και ακτιβιστές στη Γαλλία δέχθηκαν σωματική επίθεση ενόψει το τελευταίο διάστημα.

Τελευταίο κρούσμα βίας αυτό κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου Prisca Thevenot, της αναπληρώτριάς της και ενός ακόμη μέλους του κόμματος, οι οποίοι δέχθηκαν βάναυση επίθεση καθώς τοποθετούσαν προεκλογικές αφίσες νοτιοδυτικά του Παρισιού.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα κάτω των 18 ετών, συνελήφθησαν για το περιστατικό. «Η βία δεν είναι ποτέ η απάντηση. Θα συνεχίσω την επιτόπια εκστρατεία μου», έγραψε η Thevenot στο X.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.

Τις προηγούμενες ημέρες, υποψήφια από το κόμμα της Marine Le Pen είπε, επίσης, ότι δέχθηκε επίθεση από καταστηματάρχη, ενώ ο Nicolas Conquer, υποψήφιος για τους Ρεπουμπλικάνους, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δέχθηκε επίθεση ενώ μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στην πόλη Cherbourg την Τρίτη.

Ο Γάλλος ΥΠΕΣ δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ότι οι επιθέσεις ήταν «κάποιες φορές εξαιρετικά σοβαρές, οδηγώντας ανθρώπους στο νοσοκομείο» και ότι περισσότερα από 30 άτομα είχαν συλληφθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι δράστες δεν έχουν τυπικό προφίλ, αφού ήταν είτε άτομα που «είχαν θυμώσει» είτε προέρχονται από τους χώρους της «της ακροδεξιάς, της άκρας αριστεράς ή άλλες πολιτικές ομάδες».

Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Ο κ. Darmanin ανακοίνωσε ότι 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη Γαλλία για την ψηφοφορία της Κυριακής, σε μια προσπάθεια οι αρχές να αποτρέψουν επεισόδια και να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Παράλληλα, είπε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές για να «διασφαλίσουν ότι η ριζοσπαστική δεξιά και η ριζοσπαστική αριστερά δεν θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν χάος».

Το 47% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει το κόμμα της Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία

Στο μεταξύ, το 47% των Γάλλων δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει ο Εθνικός Συναγερμός (RN) την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έναντι 37% που δηλώνει ότι επιθυμεί μία ανάλογη εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού LCI και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να εκλεγεί βουλευτής ένας υποψήφιος από το Σοσιαλιστικό κόμμα ή το κόμμα των Οικολόγων, ή ακόμα από την παράταξη Μακρόν, αν απέναντι του είχε υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού. Στην περίπτωση ωστόσο αναμέτρησης ενός υποψηφίου του Εθνικού Συναγερμού και ενός της Ανυπότακτης Γαλλίας οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, με τους μισούς να πηγαίνουν από τη μία πλευρά και τους άλλους μίσους τους από την άλλη.

Σε ό,τι αφορά τέλος την περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψήφιου της παράταξης Μακρόν και ενός υποψήφιου του Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς το 52% απαντά ότι θα προτιμούσε την εκλογή ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα