Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Συνεχίζονται οι ροές λάβας – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Διαβάζεται σε 2'
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP Photo/Marco di Marco

Συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό οι ροές λάβας από το ηφαίστειο στην Ισλανδία, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Καπνός και λάβα, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, εξακολουθούν να βγαίνουν από το ηφαίστειο που εξερράγη το Σάββατο (16/3) στην Ισλανδία, για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι υποδομές και ένα κοντινό ψαροχώρι είναι προς το παρόν ασφαλή.

Οι ροές λάβας συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό αλλά είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί πότε θα σταματήσουν, δήλωσε στη RUV ο Μάγκνους Τούμι Γκούντμουντσον, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Σημειώνεται ότι η λάβα έφτασε την Κυριακή (17/3) στα αναχώματα που έχουν στηθεί για να προστατέψουν τις τουριστικές εγκαταστάσεις της Γαλάζιας Λίμνης. Παράλληλα, η πορεία της λάβας σταμάτησε στα 200 μέτρα από τις γραμμές υψηλής τάσης και τους σωλήνες μεταφοράς ζεστού νερού, με την λειτουργία του Σβαρτσένγκι να συνεχίζεται κανονικά και χωρίς διακοπή.

Όπως επισημαίνει το euronews, οι επιστήμονες εμφανίζονται, πάντως, καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι η ισχυρότερη από τις τέσσερις εκρήξεις πιθανότατα θα χάσει σύντομα την ορμή της, ενώ και τα αναχώματα δείχνουν να αντέχουν.

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP Photo Iceland Civil Defense

Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρέικιανες, κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, είναι η έβδομη από το 2021. Τότε εξερράγη και πάλι, έπειτα από 800 χρόνια που παρέμενε αδρανές.

Το μάγμα είχε συσσωρευτεί υπογείως μετά την τελευταία έκρηξη τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα οι αρχές να προειδοποιήσουν για μια επικείμενη έκρηξη. Το Σάββατο εξέδωσαν προειδοποίηση μόλις 15 λεπτά προτού τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων αρχίσουν να ανεβαίνουν προς την επιφάνεια από μια ρωγμή μήκους 3 χιλιομέτρων, περίπου στο ίδιο μέγεθος και στο ίδιο σημείο με την έκρηξη του Φεβρουαρίου.

Η έκρηξη του Φεβρουαρίου διήρκεσε λιγότερο από δύο ημέρες, ενώ το 2021 η ηφαιστειακή δραστηριότητα κράτησε έξι μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα