Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες: Εκατοντάδες κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή

Διαβάζεται σε 2'
Έκρηξη ηφαιστείου στις Φιλιππίνες: Εκατοντάδες κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Πλάνο από βίντεο που δείχνει την έκρηξη του ηφαιστείου AP

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην περιοχή Κanlaon στις Φιλιππίνες, οδήγησε εκατοντάδες κατοίκους σε κέντρα εκκένωσης.

Η έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Kanlaon, το βράδυ της Δευτέρας (3/6), οδήγησε τουλάχιστον 700 κατοίκους σε κέντρα εκκένωσης. Το περιστατικό πυροδότησε τις σειρήνες σε όλη τη περιοχή, που μετράει σχεδόν 60.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Χοσέ Τσουμπάσκο Καρντένας, εκατοντάδες άτομα έχουν απομακρυνθεί με κυβερνητικά φορτηγά και περισσότερα από 150 άτομα βρίσκονται σε δύο κέντρα εκκένωσης ενώ άλλοι έχουν μετακομίσει σε συγγενικά σπίτια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θύματα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι αρχές προειδοποιούν για αύξηση του επιπέδου συναγερμού από 1 σε 2 σε μια πεντάβαθμη κλίμακα κινδύνου.

Να σημειωθεί πως το Το Kanlaon είναι ένα από τα 24 πιο ενεργά ηφαίστεια της χώρας.

“Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή σύμφωνα με τους κατοίκους, μερικοί εκ των οποίων ούρλιαζαν από τον φόβο”, είπε ο Καρντένας. Ένιωσαν σα να βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη, καθώς μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο της τέφρας να χτυπάει τις σκεπές τους”.

Ο πρόεδρος Ferdinand Marcos Jr. ανέφερε ότι τουλάχιστον 796 άτομα από 170 οικογένειες μεταφέρθηκαν σε κέντρα εκκένωσης στο Canlaon και σε τριγύρω περιοχές και διαβεβαίωσε ότι τα κυβερνητικά αεροσκάφη βρίσκονταν σε επιφυλακή σε περίπτωση ανάγκης.

Παρόμοιες ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Αυτή τη φορά όμως, ο Καρντένας διέταξε το προσωρινό κλείσιμο των θέρετρων στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρουν θέα στο βουνό και δυνατότητα πεζοπορίας, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες τραυματισμών σε περίπτωση δεύτερης έκρηξης του ηφαιστείου. Ανέφερε επίσης την αυστηρή επιβολή της αστυνομίας σχετικά με την προτροπή των ανθρώπων να μείνουν τουλάχιστον 4 χιλιόμετρα μακριά από το Kanlaon, την υψηλότερη κορυφή στις κεντρικές Φιλιππίνες (2.435 μέτρα).

Ο Teresito Bacolcol, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, δήλωσε πως η έκρηξη της Δευτέρας σκόρπισε στάχτη που έφτανε μέχρι και 10 χιλιόμετρα. Πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν η ανησυχία θα επιδεινωθεί ή αν το ηφαίστειο (το οποίο τις προηγούμενες δεκαετίες έχει εκραγεί αρκετές φορές) θα καταλαγιάσει.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή επιρρεπή σε σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Πλήττονται επίσης από περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες το χρόνο, καθιστώντας το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας ένα από τα πιο επιρρεπή σε καταστροφές στον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα