Έκτακτη "μίνι" Συνοδο Κορυφής για το προσφυγικό θέλει η Μέρκελ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ AP

Στόχος της καγκελαρίου είναι η συνάντηση να διεξαχθεί πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου με την συμμετοχή των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από το πρόβλημα.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την προσφυγική κρίση και τη συμμετοχή των χωρών που πλήττονται και επηρεάζονται περισσότερο από το πρόβλημα, φέρεται να επιδιώκει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild, η Καγκελάριος επιθυμεί η έκτακτη «μίνι» Σύνοδος να πραγματοποιηθεί ήδη πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Μέρκελ θέλει σε αυτή την συνάντηση να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα συμμετάσχουν η Ισπανία και οι βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα πάντως με Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς μπορεί να συγκληθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Καγκελάριος υφίσταται ισχυρή πίεση από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), για το θέμα των προσφύγων, καθώς ο αρχηγός τους και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απειλεί να δράσει με ή χωρίς την έγκρισή της, δίνοντας εντολή να απελαύνονται στα σύνορα μετανάστες χωρίς έγγραφα ή μετανάστες των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέρκελ
SHARE: