Ζητούν παραίτηση Καντάφι

?????? ?????, ?? ?? ??? ??? ?? ????????? ??????, ?? ±?, ?????? 11 ???11.  (EUROKINISSI //???w???
?????? ?????, ?? ?? ??? ??? ?? ????????? ??????, ?? ±?, ?????? 11 ???11. (EUROKINISSI //???w??? EUROKINISSI

Να εγκαταλείψει την εξουσία κάλεσε η ΕΕ τον Μουαμάρ Καντάφι, προειδοποιώντας με αυστηρές κυρώσεις. Μπαρόζο και Ρομπέι, δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν ως συνομιλητή το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης. Δεσμεύσεις για ενίσχυση της FRONTEX

Να σταματήσει τη βία και να φύγει από την εξουσία, ζήτησαν σε ανακοίνωση τους τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (11/3), κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίησαν μάλιστα πως αν δεν το κάνει σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες, που θα είναι και μεγάλες .

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τόνισαν πως η Ευρώπη έχει σκοπό να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων με κάθε μέσο.

Ρομπέι και Μπαρόζο είπαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι επαφές να συνεχιστούν.

Οι "27" δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Αναφερόμενος, τέλος στο τι μέλλει γενέσθαι στη Λιβύη, ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανατροπή ενός δικτάτορα δεν σημαίνει και το άνοιγμα του δρόμου για τη δημοκρατία.

Παπανδρέου: "Στο πλευρό των προσφύγων"

Η ΕΕ έχει δείξει κοινή στάση και φωνή για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη και του καθεστώτος και λαμβάνει αποφάσεις για ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και τη Λιβύη.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή τους να σταθούν δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής και στις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των οραμάτων για μια κοινωνία δημοκρατική, ελεύθερη και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ΕΕ τόνισε ακόμη την ετοιμότητά της για στήριξη, με ανθρωπιστική βοήθεια, όλων των περιοχών και ιδιαίτερα του λαού της Λιβύης αλλά και των προσφύγων άλλων χωρών.

SHARE:

24Media Network