Ελ Τσάπο: Ισόβια κάθειρξη για το “βαρόνο των ναρκωτικών”

Ελ Τσάπο: Ισόβια κάθειρξη για το “βαρόνο των ναρκωτικών”
Ελ Τσάπο AP

Η "ώρα της αλήθειας" έφτασε για τον "κοντοπίθαρο" Χοακίν Γκουσμνάν, όπως είναι το πραγματικό όνομα του μεγαλοβαρόνου των ναρκωτικών. Έχοντας ήδη κριθεί ένοχος και για τις 10 κατηγορίες που τον βάρυναν, θα πρέπει πλέον να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για τα αποτρόπαια εγκλήματά του.

Ο Μεξικανός έμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν ή “Ελ Τσάπο” καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ισόβια κάθειρξη και σε ακόμη 30 χρόνια φυλάκιση.

Οι δικηγόροι του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών μετά το τέλος της “βασιλείας” του Κολομβιανού Πάμπλο Εσκομπάρ, το 1993, ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης.

Ο Μεξικανός βαρόνος ναρκωτικών Ελ Τσάπο τον Φεβρουάριο του 2014 μετά τη σύλληψή του σε θέρετρο στην πατρίδα του AP

Ο Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν δεν ήταν ο πρώτος βαρόνος ναρκωτικών από τα βουνά της Sierra Madre της πολιτείας Σιναλόα στο βορειοδυτικό Μεξικό.

Ως επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, ο “Ελ Τσάπο” προτιμούσε τη μαριχουάνα και τη καλλιέργεια παπαρούνας, η οποία κάλυπτε μια έκταση πάνω από 23 χιλιάδες μίλια μέσα στο Μεξικό, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Κόστα Ρίκα. Το δίκτυο διέθετε συνεργάτες σε 17 από 32 πολιτείες του Μεξικού, όπως δίκτυο συνεργατών σε σχεδόν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ.

Πιστεύεται ότι το καρτέλ ελέγχει το 35% της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία, η οποία σύμφωνα με την DEA, το 2013 προμήθευσε το 80% της ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνης στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Το καρτέλ της Σιναλόα είναι γνωστό για την παγκόσμια δράση του, καθώς δραστηριότητά του έχει καταγραφεί στην Αυστραλία, το Χογκ Κόνγκ και τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, μελετητές εκτιμούν πως διευρύνει το δίκτυό του σε πιο “παρθένες” αγορές, όπως η Ασία και η Αφρική.

Ο Ελ Τσάπο στην αίθουσα του δικαστηρίου AP

Ο “Ελ Τσάπο” συνελήφθη από τις Αρχές το 1993 στη Γουατεμάλα, μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμός και την εκτέλεση ενός καθολικού ιερέα. Παρέμεινε στις φυλακές του Μεξικού μέχρι το 2001, όταν και το έσκασε κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα.

Οι αστυνομία τον κυνηγούσε για 13 χρόνια, μέχρι που κατάφεραν να τον συλλάβουν σε ένα προάστθιο της Σιναλόα τον Φεβρουάριο του 2014. Επτά μήνες αργότερα, κατάφερε και πάλι να το σκάσει από τις φυλακές μ’ έναν κινηματογραφικό τρόπο, καθώς έσκαψε το πάτωμα και κατάφερε να ξεφύγει από τον αγωγό.

Κατάφερε να κρυφτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 και πάλι στην περιφέρεια όπου ιδρύθηκε το καρτέλ του, ωστόσο ξανασυνελήφθη.

Στη διάρκεια της δίκης του παρουσιάστηκαν στοιχεία για την εμπλοκή του σε εκατοντάδες δολοφονίες, επιθέσεις, απαγωγές αλλά και φριχτά βασανιστήρια σε αντιπάλους του αλλά και πρώην συνεργάτες του. Κρίθηκε ένοχος και για τις 10 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version