Έλληνες στην Γουχάν: Εγκλωβισμένοι λόγω κοροναϊού

Έλληνες στην Γουχάν: Εγκλωβισμένοι λόγω κοροναϊού
Πολίτης σε τρένο AP

Μεταξύ των εγκλωβισμένων Ευρωπαίων βρίσκονται και δύο άτομα με ελληνικό διαβατήριο, οι οποίοι έχουν δηλώσει επιθυμία να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Έλληνες κοντά στην περιοχή Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός.

Ο Alpha εντόπισε τον έναν από τους δύο εγκλωβισμένους Έλληνες που είναι στην κινεζική πόλη. Λέγεται Γιάννης Μερσινιάς και έχει εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Γουχάν. ‘Όπως είπε είναι εξαιρετικά αδύνατη κάθε μετακίνηση στην περιοχή, όλη η πόλη έχει παραλύσει, όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά και οι Γουχάν μοιάζει με μια πόλη εντελώς άδεια.

“Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη” δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον “Alpha”.

“Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ”» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής “φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους”.


Μέχρι τώρα, οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία και Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν από την πόλη, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.

Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενεία στην περιοχή. Μάλιστα οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος.

Έτοιμη να στείλει αεροπλάνα στην Γουχάν της Κίνας, προκειμένου να παραλάβει Ευρωπαίους υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί είναι η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει κι εκείνη δικό της αεροπλάνο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη μέλη για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ευρώπη αλλά και την Κίνα «συντονίζονται» μέσω του κέντρου αυτού στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας – μέχρι στιγμής – έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 6.000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία -, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα