Ελληνοκυπριακή "προβοκάτσια" καταγγέλλει ο Ερντογάν

Ελληνοκυπριακή "προβοκάτσια" καταγγέλλει ο Ερντογάν

Ως προσπάθεια της Τουρκίας να κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή χαρακτήρισε ο Ερντογάν τις έρευνες του Πίρι Ρέις. Καταγγελίες και απειλές κατά της Κύπρου

Με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πιρί Ρεΐς" η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε ότι "η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την επίφαση των γεωτρήσεων, προβαίνει σε προβοκάτσια, ενώ οι θεσμοί, που έχουν ως καθήκον τη διατήρηση της ειρήνης, σιωπούν".

Μιλώντας σήμερα σε σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά "εδώ και καιρό καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές. Αντιθέτως, η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκει συνεχώς προφάσεις και υπεκφεύγει. Είναι γνωστό, επίσης το τι κάνει η ΕΕ. Δέχεται μονομερώς την Ελληνοκυπριακή πλευρά και τιμωρεί την Τουρκοκυπριακή".

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, "δεκάδες διεθνή ζητήματα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Όλες οι χώρες πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Εμείς κάνουμε αυτό που ορίζει η ευθύνη μας, δίχως περιστροφές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το 'Πιρί Ρεΐς' έχει ξεκινήσει έρευνες στη Νότια Κύπρο. Στείλαμε το πλοίο και αυτό εκφράζει μία βούληση. Δείχνουμε την παρουσία μας εκεί. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την εξέδρα. Διοικούμε την Τουρκία και πράττουμε τα δέοντα ως εγγυήτρια χώρα".

Γιλντίζ: "Τα πολεμικά σκάφη είναι εκεί που πρέπει"

 Δηλώσεις έκανε σήμερα και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, τονίζοντας ότι "σε περίπτωση που η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίσει τις έρευνες, ή δεν μοιραστεί με ολόκληρη την Κύπρο, με τους πολίτες μας στην ΤΔΒΚ, τις πηγές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα βρει κατά τις έρευνες, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας".

Ο κ. Γιλντίζ είπε επίσης ότι "τα πολεμικά σκάφη, πού και πού, συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος, εκεί όπου πρέπει" και πρόσθεσε: "θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν πρόκειται για γεωτρήσεις, αλλά για σεισμικές έρευνες".

Ως προς τις τουρκικές έρευνες, ο Ντογάν Γιασάρ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, δήλωσε ότι το "Πιρί Ρεΐς" έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του, σε μία περιοχή μήκους 280 χιλιομέτρων, από τη συνολική έκταση 1.000 χιλιομέτρων που έχει προγραμματιστεί και συνεχίζει τις έρευνές του νότια της Κύπρου.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται σε εικοσιτετράωρη βάση, είπε ο κ. Γιασάρ και υπογράμμισε ότι το Πιρί Ρεΐς "είναι ένα από τα πλοία με την πιο υψηλή τεχνολογία στον κόσμο, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει, μόνο στη Μεσόγειο, σεισμικές έρευνες, σε μία έκταση 18 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασάρ, τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πλοίο θα εκτιμηθούν, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και ότι μπορεί το πλοίο να ξεκινήσει και πάλι, για γεωτρήσεις επιφάνειας σε περιοχές, όπου μπορεί να υπάρχει αέριο.

Νέος χάρτης πρόκληση από την "Μιλιέτ"

Τέλος η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" δημοσιεύει σήμερα χάρτη, σχετικά με τις έρευνες, σύμφωνα με τον οποίο, η περιοχή στην οποία πραγματοποιεί έρευνες το "Πιρί Ρεΐς" τέμνει το "οικόπεδο 12", όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κυπριακές έρευνες.

Πρόκειται για την περιοχή "G", μία από τις επτά περιοχές τις οποίες έχει ορίσει η τουρκική πλευρά ως περιοχές ερευνών.

Σύμφωνα δε με το χάρτη, η συγκεκριμένη περιοχή ταυτίζεται και με τα οικόπεδα 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, νότια του Νησιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Πολιτική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Η Κύπρος έχει δικαίωμα για έρευνες"

SHARE:

24Media Network