"Εμφανίστηκε" ο Μπουτεφλίκα και κάλεσε τους Αλγερινούς σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο χάους

O Μπουτεφλίκα
O Μπουτεφλίκα AP

Ο 82χρονος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα έκανε την "εμφάνισή" του με μήνυμα προς το λαό της Αλγερίας και κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τη χώρα από το...χάος. Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις στην Αλγερία συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας κάλεσε σε μήνυμα που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων APS, σε «επιφυλακή» απέναντι στο ενδεχόμενο «διείσδυσης» στο κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της υποψηφιότητάς του για πέμπτη θητεία, που μπορεί να προκαλέσει«χάος».

«Πολλοί συμπολίτες και συμπολίτισσές μας» διαδήλωσαν «σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εκφράσουν ειρηνικά τις απόψεις τους», αναφέρει ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, χωρίς να αναφέρει το σύνθημα της απόρριψης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου.

Στο μήνυμά του, που μεταδόθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επισήμως εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Ελβετία για «ιατρικές εξετάσεις», «εκφράζει τη χαρά του για αυτή την ωριμότητα των συμπολιτών (του) (…) και για το γεγονός πως ο δημοκρατικός πλουραλισμός, για τον οποίο τόσο πολύ αγωνιστήκαμε, αποτελεί πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα». «Ωστόσο, οφείλουμε να καλέσουμε σε επιφυλακή και σε σύνεση όσον αφορά μια πιθανή διείσδυση σε αυτή την ειρηνική έκφραση από οποιοδήποτε επίβουλο μέρος, από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό, που μπορεί να προκαλέσει Fitna (διαμάχη) και να υποδαυλίσει το χάος με όλα όσο μπορούν να επιφέρουν όπως κρίσεις και δυστυχίες», προειδοποιεί.

«Σας προτρέπω σήμερα όλους, και πρώτα τις μητέρες, να επαγρυπνούν για την προστασία της Αλγερίας, γενικότερα, και των παιδιών τους, ειδικότερα», προσθέτει, αφού υπενθυμίσει την «εθνική τραγωδία» της δεκαετίας του εμφυλίου πολέμου (1992-2002). «Γύρω από τα σύνορά μας παίζονται κρίσεις και τραγωδίες που προκαλούνται από την τρομοκρατία (…) πρέπει να είμαστε συνετοί και να επαγρυπνούμε προκειμένου να προστατεύσουμε την ακριβή μας χώρα», εξηγεί επίσης ο Μπουτεφλίκα, απορρίπτοντας «κάθε λογική εκφοβισμού» στα λόγια του. «Πολλοί είναι οι μνησίκακοι στο εξωτερικό που λυπούνται που η Αλγερία διέτρεξε, χάρη σε εσάς τους Αλγερινούς και τις Αλγερινές, ειρηνικά και γαλήνια, το κύμα της αραβικής άνοιξης», συνεχίζει, καταγγέλλοντας «τους κύκλους αυτούς» που «δεν σταμάτησαν ποτέ να συνωμοτούν εναντίον της χώρας μας».

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του στις 10 Φεβρουαρίου, ο Μπουτεφλίκα έθεσε τέρμα σε μήνες αβεβαιότητας για τις προθέσεις του, αλλά προκάλεσε και το ξέσπασμα ενός κινήματος αμφισβήτησης που δεν έχει δει η χώρα από την εκλογή του για πρώτη φορά στην προεδρία πριν από ακριβώς 20 χρόνια.

SHARE: