Εμπλοκή στην Αρκτική: Στέλνει στρατό η Ρωσία – “Βυθίσαμε πλοίο” λέει η Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Ρωσικό πλοίο στην Κριμαία
Ρωσικό πλοίο στην Κριμαία AP Photo Ivan Sekretarev

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι βύθισε ρωσικό πλοίο ανοιχτά της Κριμαίας. Η Ρωσία εντωμεταξύ ενισχύει τα στρατεύματά της στα βορειοδυτικά απαντώντας στο ΝΑΤΟ.

“Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της στα δυτικά και βορειοδυτικά της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ”, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ επιταχύνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στην Αρκτική”, μετέδωσε εξάλλου το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Δεν ανέφερε ωστόσο με ποιο τρόπο η Ρωσία θα απαντήσει στην υποτιθέμενη δραστηριότητα.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων μη αρκτικών χωρών, συνεχίζουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή. Αυξάνουν τις δυνατότητές τους και επεκτείνουν το εύρος των ασκήσεων στην περιοχή της Αρκτικής” τόνισε ο Γενικός Πρέσβης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νικολάι Κορτσούνοφ, όπως αναφέρει το TASS. Τόνισε δε, ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής. “Δεν μπορούμε να μην έχουμε κατά νου ότι μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Αρκτικό Συμβούλιο, εκτός από τη Ρωσία, έγιναν μέλη του Βορειοατλαντικού μπλοκ” είπε σχετικά.

Πλήγμα ανοιχτά της Κριμαίας

Την ίδια ώρα ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν και βύθισαν περιπολικό πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας, σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η επίθεση έγινε με τα “καμικάζι – drone” Magura V5 εναντίον του πλοίου Sergei Kotov, ένα περιπολικό πλοίο αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων.

H επίθεση αυτή διεξήχθη υπό τον συντονισμό της GUR, του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Ψηφιακής Μετασχηματισμού, ενώ δόθηκαν και πλάνα στη δημοσιότητα από ουκρανικά ΜΜΕ αλλά και στο Telegram. Η τύχη των 60 μελών του πληρώματος του Sergei Kotov είναι άγνωστη.

Στην ξηρά, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο ανατολικό μέτωπο και τον περασμένο μήνα κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Avdiivka, μετά από επίθεση πέντε μηνών. Στη θάλασσα, ωστόσο, έχουν υποστεί μια σειρά αποτυχιών καθώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα drones της σε εύστοχες επιθέσεις. Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία βύθισε το Caesar Kuznikov, κοντά στο θέρετρο της Κριμαίας, Αλούστα. Και σε αυτή την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τα Magura V5. Οι απώλειες ανάγκασαν τη Μόσχα να μεταφέρει μεγάλο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στο ασφαλέστερο ρωσικό λιμάνι Novorossiysk.

Ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Ουκρανίας είναι να υποβαθμίσει τα στρατιωτικά και ναυτικά μέσα της Ρωσίας στην Κριμαία και να ανατινάξει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Βερολίνο να του δώσει το γερμανικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κρεμλίνο κυκλοφόρησε τη διαρροή συνομιλιών κατά την οποία υψηλόβαθμοι Γερμανοί στρατιωτικοί συζητούσαν για το αν το Taurus θα μπορούσε να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς ενώ αποκάλυπταν πως βρετανοί στρατιώτες ήδη δρουν στο πεδίο εντός Ουκρανίας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα