Το διπλό “win” του Πούτιν, ο Σέρβος πράκτορας και η λειψή “πίστη” στον Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 7'
Διαδήλωση κατά του Πούτιν
Διαδήλωση κατά του Πούτιν AP Photo Mindaugas Kulbis

Ο Πούτιν προχώρησε σε “κατασκοπευτικό πραξικόπημα”, ο Σολτς δεν δείχνει να εμπιστεύεται τον Ζελένσκι και η Γαλλία με τη Βρετανία περιμένουν τις γερμανικές αποφάσεις για να εξοπλίσουν την Ουκρανία.

Εσωτερική κόντρα έχει προκληθεί στη Γερμανία μετά τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιτίθεται της προμήθειας πυραύλων κρουζ Taurus προς το Κίεβο, την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση την οποία υποστηρίζει και η πλευρά της Βρετανίας.

Σε δηλώσεις από το Μαυροβούνιο, η Μπέρμποκ είπε ότι η Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί να στείλει “όλα τα υλικά” στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την χώρα να υπερασπιστεί το έδαφός της και τους πολίτες της, όπως μεταδίδει το Euronews, σε μια στάση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη στάση του Σολτς ο οποίος έχει αρνηθεί εις διπλούν την αποστολή νέων πυραύλων.

Οι πύραυλοι Taurus έχουν εμβέλεια 300 μιλίων, διπλάσια από αυτή των αγγλογαλλικών Storm Shadow/Scalp που έχουν δοθεί ήδη στο Κίεβο με την πλευρά της Ουκρανίας να αναφέρει πως δεν έχει ακόμα παραλάβει βοήθεια συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Δύση, την ώρα που οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται. Όλα αυτά έρχονται λίγο μετά την αποκάλυψη πως Βρετανοί στρατιώτες δραστηριοποιούνται εντός Ουκρανίας σε καθεστώς υλικοτεχνικής βοήθειας, μια πληροφορία που προέκυψε μετά από φερόμενη υποκλοπή συνομιλιών τεσσάρων ανωτάτων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe), συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Ινγκο Γκέρχαρτς.

Το διαρκείας 38 λεπτών ηχητικό ντοκουμέντο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη διευθύντρια του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today Μαργαρίτα Σιμονιάν με παραλλαγμένες φωνές, και δημιούργησε τεράστια ζητήματα σχετικά με τα θέματα ασφαλείας των πληροφοριών και της ικανότητας της Μόσχας στο κατασκοπευτικό πεδίο. Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκκίνησε έρευνα υπό την υπηρεσία αντικατασκοπείας, την ώρα που το Κρεμλίνο κατηγορεί ανοιχτά τη Δύση για απόπειρα άμεσης εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι τέσσερις αξιωματούχοι συζητούσαν για την πιθανότητα να προμηθευτεί το Κίεβο το γερμανικό οπλικό σύστημα για να χτυπήσει τη γέφυρα της Κριμαίας (Κερτς) ενώ αποκάλυπταν πως κάτι ανάλογο έχουν πράξει οι Βρετανοί με επιτόπια παρουσία τους στα ουκρανικά εδάφη. Η βρετανική πλευρά έχει επιβεβαιώσει πως μια μικρή ομάδα στρατιωτών, δρουν εντός ουκρανικών συνόρων.

“Η όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη παραμένει πολύ μεγάλη”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι “η όρεξη για πόλεμο στην Ευρώπη παραμένει πολύ μεγάλη” και ότι στόχος είναι να εξασφαλιστεί “η στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης”. Παράλληλα, κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Γερμανίας στη Μόσχα, ενώ πρόσφατα ο ίδιος ο Πούτιν προειδοποιούσε πως μια πιθανή εμπλοκή της Δύσης στην Ουκρανία, θα μπορούσε να σημάνει και “το τέλος του πολιτισμού”, απειλώντας εκ νέου με χρήση πυρηνικών.

Την Τρίτη, το Politico ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν έναν Σέρβο πράκτορα για να διεισδύσουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ώστε να αλιεύσει τα σχέδια των Ευρωπαίων για τις δράσεις τους αναφορικά με την Ουκρανία και την υποστήριξή της. Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Politico, τον Οκτώβριο του 2023, ο Σέρβος υπήκοος Novica Antić, που εν γνώσει του συνεργάστηκε στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ειδικότερα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των ευρωβουλευτών ήταν η Γερμανίδα των Πρασίνων Viola von Cramon-Taubadel, η Ιταλίδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Alessandra Moretti και ο Σλοβάκος Vladimír Bilčík του ΕΛΚ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ή πληροφορίες ότι οι παραπάνω γνώριζαν τον “διπλό ρόλο” του Antić, ενώ απέφυγαν να σχολιάσουν σχετικά στο Politico.

Σε κάθε περίπτωση ο Antić που είναι πρόεδρος του Στρατιωτικού Συνδικάτου της Σερβίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU που εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιστοίχως. Οι φορείς επιμένουν πως στις συναντήσεις τηρήθηκε πλήρης διαφάνεια. Σύμφωνα με το Politico, o Antić είναι ενεργός πράκτορας για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με τον Vyacheslav Kalinin που είναι Ρώσος υπήκοος και αρχισυντάκτης του Veteran News, ο οποίος φέρεται να στρατολόγησε “πολλά άτομα”, χωρίς να διευκρινίζεται από ποιες χώρες.

Ο Antić έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ανωτέρων στελεχών της χώρας, κατηγορώντας τους για “φιλο-ΝΑΤΟϊκή” στάση. Η δράση του εγείρει ερωτήματα για τις δικλείδες ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου και την ενημέρωση των μελών του, ενώ πριν λίγο καιρό το Politico είχε επίσης αποκαλύψει πως εντοπίστηκε λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα δύο βουλευτών του ΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας Nathalie Loiseau, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής άμυνας του Σώματος.

Διαδήλωση στη Γερμανία υπέρ των εξοπλισμών του Κιέβου
Διαδήλωση στη Γερμανία υπέρ των εξοπλισμών του Κιέβου AP Photo Markus Schreiber

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, ο Kalinin κάλεσε τον Antić στη Μόσχα για να συναντηθεί με ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους και επικεντρώθηκαν στην επιρροή της σερβικής κοινωνίας των πολιτών υπέρ των θεμάτων της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή ο Antić κρατείται αντιμετωπίζοντας “αδιευκρίνιστες κατηγορίες”, όπως αναφέρει το Balkan Insight. Φέρεται δε να έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας για την αποφυλάκισή του.

Η διπλή επιτυχία της Μόσχας

Τα παραπάνω δείχνουν πως η Ρωσία έχει την ικανότητα να παρεισφρέει στα εσωτερικά της ΕΕ, ενώ όπως γράψαμε στην αρχή του κειμένου, έχει καταφέρει να αποσταθεροποιήσει το “υπέδαφος” εντός Γερμανίας.

Οι αιτιάσεις Σολτς για τους Taurus άλλωστε αντικρούονται και από τους Πράσινους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Γερμανία έχει ήδη στείλει 16 πυραύλους της στη Νότια Κορέα, και πως ο πραγματικός λόγος που δεν έχει στείλει τέτοια οπλικά συστήματα στο Κίεβο είναι γιατί δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι. Οι υποστηρικτές της αποστολής των πυραύλων υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία μέχρι στιγμής δεν έχει παραβιάσει τις “δικλείδες” που τίθενται για να παραδοθούν, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που φοβούνται πως το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να χτυπήσει μέχρι και τη Μόσχα. Πράγμα που βάσει βεληνεκούς, θα μπορούσε να είναι εφικτό. Ανώτεροι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico σημειώνουν πως Γαλλία και Βρετανία αυτή τη στιγμή περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Γερμανία σε σχέση με την αποστολή πυραύλων, για να κινηθούν αναλόγως.

Σίγουρα, το σύστημα Taurus δεν θα καθόριζε την έκβαση του πολέμου, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χτυπήματα εκτός ουκρανικών συνόρων, κάτι που δεν θα ήθελε η Δύση. Ακόμη, για να χρησιμοποιηθεί σωστά, θα απαιτούσε πολύμηνη εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών, εντός των εδαφών της χώρας.

Αυτό που είναι σαφές, είναι το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε, χρησιμοποιώντας χάκερς, να “τρυπήσει” τα συστήματα ασφαλείας του Βερολίνου, και ταυτόχρονα με “παραδοσιακές κατασκοπευτικές τακτικές” δημιούργησε ανισορροπία στην ίδια τη Γερμανία που φαντάζει ως ο στρατηγικός, αντίθετος πόλος. Τα παραπάνω χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα ως “πόλεμος προπαγάνδας” όπως τονίζει ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η δημοσίευση των συνομιλιών καθιστά ακόμη πιο απίθανο το σενάριο να λάβει το Κίεβο τους πυραύλους, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι που συνιστά μια καθαρή νίκη του Πούτιν και των διπλωματικών “σκιωδών” χειρισμών του. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κριμαία όπου οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι μπορούν ακόμη να καταγράψουν επιτυχίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα