Εμβόλιο κορονοϊού: Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

Εμβόλιο κορονοϊού: Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις
Σημαντική εξέλιξη στη μάχη με τον κορονοϊό. Συμφωνία Κομισιόν-Moderna για την προμήθεια του εμβολίου. Shutterstock

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου για τον κορονοϊό. Στο 94,5% η αποτελεσματικότητά του. Συμφωνία για 160 εκατομμύρια δόσεις, αύριο οι υπογραφές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94.5% στην προστασία από την Covid-19, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών.

AP Photo/Bill Sikes

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Όπως δήλωσε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία που αναμένεται να επικυρωθεί την Τετάρτη θα αφορά την αγορά 160 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε για μία ακόμη φορά την άποψη πως το εμβόλιο θα πρέπει να είναι προσιτό για όλους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει αύριο το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων, ανέφερε: “Αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο για 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Χτίζουμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19. Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Να σημειωθεί πως η νέα αυτή σύμβαση με την Moderna, διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά έξι πλέον συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες CureVac, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer και εσχάτως με την εταιρεία Moderna.

Η Moderna έχει λάβει χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου, ενώ η Pfizer έχει ενισχυθεί οικονομικά από ΤΗΝ Ε.Ε. Αυτό εξηγεί κιόλας γιατί τα εμβόλια της Pfizer θα διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε. από ό,τι στις ΗΠΑ (15,50 ανά δόση στην Ε.Ε., έναντι 19,5 δολαρίων στις ΗΠΑ).

Αποτελεσματικότητα 94,5%

Πριν από μερικές ημέρες, η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

Τα αποτελέσματα της Moderna είναι παρόμοια με εκείνα της εταιρείας Pfizer και μεγαλώνουν τις ελπίδες πως τα εμβόλια θα είναι σύντομα έτοιμα και θα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

“Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη. Είναι μια υπέροχη μέρα”, είχε δηλώσει ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα