Γαλλία: Ενώνουν δυνάμεις Κίτρινα Γιλέκα και ακτιβιστές για το κλίμα

Πορεία Κίτρινα γιλέκα. "Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά μόνο ό,τι τους πάρουμε"
Πορεία Κίτρινα γιλέκα. "Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά μόνο ό,τι τους πάρουμε" AP

Οι αντιδράσεις από τα κάτω για την κλιματική αλλαγή σχηματοποιούνται ακόμα πιο ξεκάθαρα με την ένωση των κίτρινων γιλέκων με ακτιβιστές για το κλίμα ενόψει της συνόδου της G7.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο, για να διαμαρτυρηθούν για το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που, όπως καταγγέλλουν, διευρύνεται εξαιτίας του "κυνισμού" των παγκόσμιων ηγετών.

Σε μια "αντί-G7" σύνοδο στις πόλεις Εντάι στη Γαλλία και Ιρούν στην Ισπανία, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντώνται για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

ADVERTISING

"Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα", λέει ένας εκπρόσωπος της μκο "Alternatives G7, ο Σεμπαστιάν Μπαγιέλ.

Όπως λέει ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων περιελάμβανε πρόσωπα με σχέσεις με την άκρα δεξιά και αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια και λεηλασίες σε μια σειρά από εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019.

Ο Μπαγιέλ πρόσθεσε ότι το κίνημα των Βάσκων αυτονομιστών στην Ισπανία έχει εγκαταλείψει τη βία. Το 2011 η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε τον επ΄αόριστον τερματισμό της ένοπλης δράσης της από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 850 άνθρωποι στην Ισπανία στη διάρκεια 50 χρόνων.

Αλλά και η εκπρόσωπος της μκο Friends of the Earth, η Μαλικά Πεϊρό, συμφωνεί ότι η παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στη σύνοδο είναι απαραίτητη. "Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα", είπε. Από την πλευρά της η Ορελί Τρουβ, η εκπρόσωπος της μκο "Alternatives G7", μιας κολεκτίβας των γαλλικών μκο, είπε ότι οι οργανώσεις αυτές συσπειρώνουν ακτιβιστές για το κλίμα, Κίτρινα Γιλέκα, φεμινίστριες και άλλους ακτιβιστές.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίτρινα Γιλέκα, Γαλλία, Κλιματική Αλλαγή
SHARE:

24Media Network