Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Βαρσοβίας. Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε την Πολωνία 'συνυπεύθυνη' για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Βαρσοβίας. Ο Ρώσος πρεσβευτής χαρακτήρισε την Πολωνία 'συνυπεύθυνη' για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας, μετά την δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή ότι η Πολωνία είναι συνυπεύθυνη για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη δεύτερη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσπάθεια επαναφοράς των μεθόδων χειραγώγησης της σταλινικής εποχής

Οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι επαναφέρει τις μεθόδους χειραγώγησης της σταλινικής εποχής, μετά τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βαρσοβία, ο οποίος υποστήριξε ότι η Πολωνία είναι "συνυπεύθυνη" για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι δηλώσεις του ανώτατου εκπροσώπου του ρωσικού κράτους στην Πολωνία αμφισβητούν την ιστορική αλήθεια και συνδέονται με τις ψευδείς ερμηνείες των γεγονότων της σταλινικής και κομμουνιστικής εποχής" ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο σκοπεύει να καλέσει τον πρεσβευτή Σεργκέι Αντρέεφ την Δευτέρα για εξηγήσεις.

Σε συνέντευξή του στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ο Αντρέεφ κατηγόρησε την Πολωνία ότι "μπλοκάρισε τη συγκρότηση ενός συνασπισμού εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας" και εξαιτίας αυτού του γεγονότος "ήταν συνυπεύθυνη για την καταστροφή του Σεπτεμβρίου" του 1939.

Ο Ρώσος πρεσβευτής δικαιολόγησε τη σοβιετική εισβολή της 17ης Σεπτεμβρίου 1939 λέγοντας ότι ήταν αναγκαίο "να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΣΣΔ".

Σύμφωνα με τον Αντρέεφ, η καταστολή της πολωνικής αντίστασης στο τέλος του πολέμου και μετά από αυτόν είχε ως κίνητρο την επιθυμία της Μόσχας "να έχει μια φίλη χώρα στα σύνορά της".

"Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον αυτών των δηλώσεων του πρεσβευτή που δικαιολογούν τις αντιπολωνικές ενέργειες των σοβιετικών «απελευθερωτών» οι οποίες συνίσταντο στη σύλληψη, την εκτόπιση και την εκτέλεση των Πολωνών" τόνισε το υπουργείο κάνοντας λόγο για "έλλειψη σεβασμού απέναντι στα θύματα των εγκλημάτων που διέπραξε η NKVD (σ.σ. η σοβιετική μυστική αστυνομία) κατ' εντολή των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΣΣΔ".

Ο Αντρέεφ είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο τους από το 1945 επειδή η Πολωνία επέλεξε να διακόψει τις πολιτικές και πολιτιστικές επαφές.

Η Βαρσοβία θεωρεί ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο πρεσβευτής βλάπτουν τις ρωσοπολωνικές σχέσεις.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Αντρέεφ, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Εύα Κόπατς απάντησε λακωνικά: "Ακόμη και τα παιδιά ξέρουν ότι ούτε ο Ρίμπεντροπ ούτε ο Μολότοφ ήταν Πολωνοί".

Τον Αύγουστου του 1939 η Γερμανία και η ΕΣΣΔ είχαν υπογράψει το σύμφωνο μη επίθεσης Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, που προέβλεπε ότι η μία θα τηρούσε ουδέτερη στάση αν η άλλη δεχόταν επίθεση. Υποστηρίζεται ωστόσο ότι υπήρχαν μυστικά πρωτόκολλα που όριζαν ότι οι δύο χώρες θα μοιραστούν τα εδάφη της Πολωνίας.

Μετά την εισβολή, περισσότεροι από 200.000 Πολωνοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τον Κόκκινο Στρατό, εκτοπίστηκαν στην ΕΣΣΔ ή στάλθηκαν σε εδάφη που κατέχονταν ήδη από τη ναζιστική Γερμανία. Επιπροσθέτως, πολλές χιλιάδες πολίτες, που θεωρούνταν "εχθροί του λαού" από τους Σοβιετικούς, στάλθηκαν στην ανατολική Σοβιετική Ένωση.

Περίπου 22.000 αιχμάλωτοι αξιωματικοί εκτελέστηκαν χωρίς να προηγηθεί δίκη, οι περισσότεροι στο Κάτιν.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network