Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης – Ακιντζί

Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης – Ακιντζί
FILE - In this Monday, May 11, 2015 file photo, Cyprus' president Nicos Anastasiades, right, Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci, left, and United Nations envoy Espen Barth Eide shake hands after a dinner at the Ledra Palace Hotel inside the UN controlled buffer zone that divides the Cypriot capital Nicosia. United Nations envoy Espen Barth Eide said in a statement Tuesday, April 4, 2017, stalled talks aimed at reunifying ethnically divided Cyprus will resume next week after a nearly two-month break. (AP Photo/Petros Karadjias, File) AP

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Τι συζήτησαν Γκουτέρες - Ακιντζί, πώς κατέληξαν σε συμφωνία για την επανεκκίνηση των συζητήσεων, μετά το ναυάγιο της Γενεύης. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, που διακόπηκαν τον Φεβρουάριο, θα επαναληφθούν την Τρίτη 11 Απριλίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Ειντε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επανέναρξη των συνομιλιών είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και των χωριστών επαφών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που είχε το τελευταίο διάστημα ο ειδικός σύμβουλος τού Αντόνιο Γκουντέρες.

Η συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί, κράτησε περίπου μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να δηλώνει ότι το ενδιαφέρον του και η στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται. Οι δυο άνδρες συζήτησαν για τα όσα έγιναν από τη Διάσκεψη της Γενεύης μέχρι σήμερα, με τον κ. Ακιντζί να προβάλει τις θέσεις της Τ/κ πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών, μετά την απόφαση της Βουλής για αναφορά στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Οι θέσεις μας είναι γνωστές

Πάντως, ο Ακιντζί περιμένει τις εξελίξεις των επομένων ημερών για τροποποίηση από τη Βουλή της σχετικής απόφασης. «Από τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 του μήνα. Οι θέσεις μας είναι γνωστές», αναφέρει ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive η Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί καταλυτική την επιρροή Γκουτέρες στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στις 11 Απριλίου, καθώς διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι ο ΓΓ ΟΗΕ άσκησε πιέσεις προς τον Ακιντζί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ ΟΗΕ, επεσήμανε στον κ. Ακιντζί, ότι δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη διεθνή κατανόηση αν δεν επεδείκνυε εποικοδομητική στάση. Άλλωστε η χρονική συγκυρία την οποία επέλεξε ο κ. Έιντε, να μεταφέρει την είδηση, καθώς η ανάρτηση έγινε την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι ελπίζει πως με τον κ. Ακιντζί, θα επικεντρωθούν σε έναν δημιουργικό διάλογο – και με εποικοδομητικές προτάσεις θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια λύση, που θα διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου και πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.


(Φωτογραφία: AP Images/Petros Karadjias)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα