Επετεύχθη εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία με τη Ρωσία
- 16 Μαρτίου 2014 14:35
Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε την Κυριακή ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
“Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου”, δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.
“Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών”.
Μάλιστα, οι διοικητές των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας συμφώνησαν ότι οι ουκρανικές βάσεις δεν θα αποκλείονται έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ίγκορ Τενιούχ.
Οι βάσεις αυτές που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις, και ο ανεφοδιασμός των οποίων είχε καταστεί δύσκολος, θα μπορούν στη διάρκεια της περιόδου αυτής να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους, πρόσθεσε ο υπουργός τον οποίο επικαλείται ο πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ουκρανία.
Στις 21 Μαρτίου η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, αναμένεται να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αντικείμενο του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα στην ουκρανική χερσόνησο.
Την ίδια ημέρα η Ουκρανία ελπίζει ότι θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής τους.
“Οι στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στην Κριμαία είναι σε κατάσταση συναγερμού μάχης”, υπογράμμισε εξάλλου ο Τενιούχ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα, επιτεύχθηκαν συμφωνίες ανάμεσα στους διοικητές (…) σύμφωνα με τις οποίες έως τις 21 Μαρτίου κανένα μέτρο αποκλεισμού των μονάδων μας δεν πρόκειται να ληφθεί και γι΄αυτό στη διάρκεια της περιόδου αυτής οι τελευταίες θα προχωρήσουν στην πλήρη αποκατάσταση των αποθεμάτων τους”, διευκρίνισε ο υπουργός.
“Η κατάσταση των μονάδων μας όσον αφορά τον αποκλεισμό τους έχει γίνει κανονική. Πιστεύω πως αυτή η εκεχειρία θα παραταθεί έως τις 21”, είπε.
Στις κάλπες οι κάτοικοι της Κριμαίας
Στις 8 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία για το δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοι της χερσονήσου καλούνται να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσία.
Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.
Οι τοπικές αρχές της Κριμαίας έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες και προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.