Επιμένει ο Ερντογάν: Τελετή αποχώρησης για το "Γιαβούζ", πάει στα κατεχόμενα

Επιμένει ο Ερντογάν: Τελετή αποχώρησης για το "Γιαβούζ", πάει στα κατεχόμενα

"Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους" ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας. Ξεκινά η άσκηση με πραγματικά πυρά της Τουρκίας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Σήμερα πραγματοποιείται η τελετή αποχώρησης του δεύτερου γεωτρύπανου της Τουρκίας, Γιαβούζ. Την τελετή ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, μέσω Twitter, ο οποίος και θα είναι παρών.

«Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter. Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, το γεωτρύπανο μετά την τελετή θα κατευθυνθεί προς τον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας.

Εκεί, στις αρχές Ιουλίου, αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση, σε περιοχή στην οποία του έχει δώσει «άδεια» το ψευδοκράτος να τρυπήσει.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, Φατίχ Ντονμέζ, ο «Πορθητής» το άλλο γεωτρύπανο έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1. Την ίδια ώρα, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

Το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου γεωτρήσεων Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος σχεδιάζει να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή στις αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης εντείνουν τις προσπάθειες τους για συντονισμένη λήψη μέτρων κατά της τουρκικής προκλητικότητας, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, καθώς και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε συνέχεια των σαφών αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας, όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Δίνοντας το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, διεμήνυσε ότι "ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο".

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων στο Λουξεμβούργο την Τρίτη, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν "κατάλληλα μέτρα" έναντι της Τουρκίας "χωρίς καθυστέρηση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, ΑΟΖ, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Στην μέγγενη ΕΕ - ΗΠΑ ο Ερντογάν: "Γονατίζουν" την τουρκική λίρα οι κυρώσεις

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στο ΕΛΚ για την Τουρκία και το ραντεβού με Μέρκελ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για γεωτρήσεις Τουρκίας: "Όλοι να δείξουν αυτοσυγκράτηση"

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Το 1453 ξεκίνησαν οι κατακτήσεις μας

SHARE: