Συνελήφθη ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο

Συνελήφθη ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο
Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Εκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι ο Χαλίντ Μπατάρφι είχε συλληφθεί πριν πέντε μήνες.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) Χάλιντ Μπατάρφι συνελήφθη τον Οκτώβριο στην Υεμένη, χώρα στην οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η οργάνωση που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη έχει ισχυρή παρουσία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χάλιντ Μπατάρφι, γνωστός και ως Αμπού Μικντάντ αλ Κίντι, “συνελήφθη τον Οκτώβριο στη διάρκεια μιας επιχείρησης στην Γκέιντα (στην επαρχία Μάχρα), στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο δεύτερος τη τάξει της οργάνωσης Σάαντ Άτεφ αλ Αλουλάκι”.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο έγγραφο δεν διευκρινίζεται ποιος συνέλαβε τον Μπατάρφι αλλά ούτε που βρίσκεται αυτός.

Ωστόσο πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψής του, στην οποία είχε αναφερθεί το SITE Intelligence Group τον Οκτώβριο βασιζόμενο “σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες”, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης συνέλαβαν το στέλεχος της αλ Κάιντα.

Ο Μπατάρφι, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 40 ετών, ανέλαβε τη διοίκηση της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο τον Φεβρουάριο του 2020 μετά τον θάνατο του πρώην επικεφαλής της AQPA Κάσεμ αλ Ρίμι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη.

Η δράση της ΑQPA

Η AQPA, που δημιουργήθηκε το 2009, θεωρείται από τις ΗΠΑ ως το πιο επικίνδυνο παρακλάδι του τζιχαντιστικού δικτύου.

Έχει εκμεταλλευθεί το χάος που έχει προκαλέσει ο πόλεμος που μαίνεται στην Υεμένη από το 2014 μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των κυβερνητικών στρατευμάτων για να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση εξαπολύει επιθέσεις τόσο εναντίον των Χούτι όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα