Επιστήμονες ανέπτυξαν αντικουνουπικό που “διώχνει το 99% των κουνουπιών”

Επιστήμονες ανέπτυξαν αντικουνουπικό που “διώχνει το 99% των κουνουπιών”
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/iStockphoto

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες στο Ισραήλ, καθώς ανέπτυξαν αντικουνουπικό που κρατά τα κουνούπια μακριά κατά 99%. Πώς θα λειτουργεί.

Ένα νέο αντικουνουπικό που κρατά τα κουνούπια μακριά ανέπτυξαν επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ, η φόρμουλα του οποίου αποτελείται από έναν συνδυασμό δύο φυσικών συστατικών: της ινδόλης, μιας αρωματικής ουσίας που βρίσκεται στα λουλούδια, και ενός πολυμερούς που ονομάζεται κυτταρίνη.

«Πρόκειται για μια μηχανική προστασία από τα κουνούπια. Αυτό το πολυμερές κυτταρίνης λειτουργεί ως χημικό καμουφλάζ», εξήγησε ο δρ Τζόναθαν Μπόμποτ, επικεφαλής ερευνητής στη Σχολή Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

«Κρύβει τη μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος που προσελκύει τα κουνούπια και στη συνέχεια απελευθερώνει το απωθητικό πολύ αργά. Έτσι, παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόμποτ, τα τυπικά εντομοαπωθητικά που εφαρμόζονται στο δέρμα λειτουργούν εμποδίζοντας τα κουνούπια να τσιμπήσουν το άτομο. Το απωθητικό της επιστημονικής ομάδας δρα εμποδίζοντας το κουνούπι να το πλησιάσει. Ουσιαστικά το νέο αντικουνουπικό λειτουργεί ως καμουφλάζ, αποκρύπτοντας από τα κουνούπια το ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PNAS Nexus» τον Απρίλιο, όταν οι ερευνητές εφάρμοσαν μια λεπτή στρώση νανοκρυστάλλων κυτταρίνης, παρατήρησαν ότι απώθησε τα κουνούπια κατά 80%. Η συνδυασμένη επίδραση των νανοκρυστάλλων κυτταρίνης με την ινδόλη βρέθηκε να μειώνει την ωοτοκία μετά την έκθεση κατά 99,4%.

«Ο συνδυασμός αυτού του πολυμερούς και του απωθητικού μας είναι το τέλειο σύστημα προσωπικής προστασίας που μπορείτε να φανταστείτε, με μεγάλης εμβέλειας δράση και μεγάλη διάρκεια», δήλωσε ο Μπόμποτ.

Όπως γράφει η ΕΡΤ, η ερευνητική ομάδα ελπίζει να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα