Επιστρέφουν οι κλεμμένες εικόνες

Επιστρέφουν οι κλεμμένες εικόνες

Στην Ελλάδα επιστρέφουν οι έξι εικόνες που είχαν κλαπεί και εντοπίστηκαν σε γκαλερί στο Λονδίνο. Παραδόθηκαν τη Δευτέρα στην ελληνική πρεσβεία. Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης της γκαλερί

Δύο αστυνομικοί της Υπηρεσίας Προστασίας Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Σκότλαντ Γιαρντ παρέδωσαν τη Δευτέρα στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, παρουσία του Έλληνα πρέσβη του κ. Α. Σάνδη και της Μορφωτικής Συμβούλου κας Βικτωρίας Σολομωνίδη έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από εκκλησίες στην Ελλάδα

Οι εικόνες και εντοπίστηκαν στην γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ στο Λονδίνο.

Ανακρινόμενος ο Ρίτσαρντ Ντεμπλ από τους Άγγλους αστυνομικούς ισχυρίστηκε ότι όταν αγόρασε αυτές τις εικόνες από Έλληνες ιδιώτες δεν γνώριζε ότι είχαν κλαπεί από εκκλησίες.

Οι συγκεκριμένες εικόνες είναι οι εξής: "Η Υπαπαντή του Χρηστού", η οποία είχε κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βυσικό Καλουτά νομού Ιωαννίνων, "Ο Άγιος Γεώργιος" του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου, "Οι Άγιοι Πέτρος και Παύλος" που το 1800 περίπου είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα Βίκου νομού Ιωαννίνων, "Η Παναγία Οδηγήτρια" του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Ηλιοχωρίου, Δήμου Τίμφυς νομού Ιωαννίνων, "Τα Θεοφάνια" που είχαν κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας Πηλίου και "Η Γέννηση του Χρηστού" περί το 1824, που είχε κλαπεί από τον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα, Βίκου νομού Ιωαννίνων.

Οι εικόνες αυτές εντοπίστηκαν με τη συνεργασία της διεύθυνσης τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Ηπείρου και της ελληνικής αστυνομίας, συγκεκριμένα του τμήματος αρχαιοκαπηλίας και υπήρξε όπως επεσήμανε η κα Σολομωνίδη άμεση ανταπόκριση της βρετανικής αστυνομίας στο ελληνικό αίτημα για παροχή συνδρομής προς επαναπατρισμό των κλεμμένων εικόνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κλεμμένες ελληνικές εικόνες στο κέντρο του Λονδίνου

SHARE:

24Media Network