“Επίθεση φιλίας” από τον Τσαβούσογλου: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

“Επίθεση φιλίας” από τον Τσαβούσογλου: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια Greek Foreign Ministry via AP

Τη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά από τον φονικό σεισμό εξήρε για ακόμη μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Για “νέα σελίδα” στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό του, ο τούρκος ΥΠΕΞ εκλήθη να σχολιάσει την αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα μετά την καταστροφή.

“Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ. “Όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας”.

Η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά

Παρ’ ότι είναι αρκετά νωρίς προκειμένου να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα για αλλαγή πολιτικής της Αγκυρας και εγκατάλειψη των μαξιμαλιστικών θέσεων και καθημερινών προκλήσεων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα δεν έχει αφήσει ασυγκίνητη την τουρκική ηγεσία και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως έσπευσε να επισημάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, “η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές”.

Υπενθυμίζοντας τους σεισμούς το 1999 σε Τουρκία και Ελλάδα, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “Πρώτα έτρεξε να βοηθήσει η Ελλάδα την Τουρκία και μετά εμείς πήγαμε στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε τους γείτονες. Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό. Δεν ήμουν πολιτικός τότε, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύτηκε. Είχα γράψει: είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή το είχα πει αυτό ως ένας απλός τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα, ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας”.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει διπλωματική αυτοσυγκράτηση, καθώς η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι μια βαθιά πληγωμένη χώρα, που μπορεί τους προσεχείς μήνες να βρεθεί σε κατάσταση μετάβασης προς μια εντελώς διαφορετική εποχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα