Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Την έντονη καταδίκη της ΕΕ εξέφρασε ο Μπορέλ – Διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 3'
Στρατιωτικό drone
Στρατιωτικό drone AP

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σημειώνει ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

 

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, παρότρυνε όλους τους συμπατριώτες του στη χώρα να υπακούσουν στις οδηγίες των ισραηλινών αρχών και να παραμείνουν ασφαλείς.

«Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου: ιρανικά drones πλησιάζουν το Ισραήλ και μπορεί να έρχονται κι άλλα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ —ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος— μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας.

Η Γαλλία επίσης «καταδικάζει» την επίθεση, η οποία τόνισε πως επιδεινώνει την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας του προς το Ισραήλ και τη «δέσμευσή της Γαλλίας για την ασφάλειά του».

Η Βρετανία, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρίσι Σούνακ, επίσης καταδικάζει την «επικίνδυνη» επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη και θα συνεχίσει να «προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Στο πλάι των συμμάχων μας, εργαζόμαστε επειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέο λουτρό αίματος», τόνισε ο κ. Σούνακ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Η Ιταλία παρακολουθεί «με προσοχή και ανησυχία» την κατάσταση, τόνισε μέσω X ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Συνομίλησα με την πρόεδρο του (υπουργικού) συμβουλίου (σ.σ. την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι ) και τον υπουργό Άμυνας (Γκουίντο Κροσέτο), η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε σενάριο», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Παράλληλα, η Ολλανδία δήλωσε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «πολύ ανησυχητική» μετά την έναρξη της επίθεσης από το Ιράν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε ανέφερε σε ανάρτησή του στο X νωρίτερα το Σάββατο, ότι η Ολλανδία και «άλλες χώρες είπαν στο Ιράν δυνατά και ξεκάθαρα να συγκρατηθεί και να μην επιτεθεί στο Ισραήλ».

Στην πρώτη του ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, λίγο αφότου έγινε γνωστό πως τo Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με drones προς το Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, το Ιράν έχει αρχίσει αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώνεται, όπως σημειώνεται, τακτικά για την κατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναδιατύπωσαν νωρίτερα προς το Ισραήλ την «ακλόνητη δέσμευσή τους» μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ, σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα το πρωί συνομίλησα με τον ισραηλινό ομόλογό μου (…) για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», έγραψε στο Χ ο Τζέικ Σάλιβαν. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος αυτού, επανέλαβα την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα