Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ – Βίντεο

Διαβάζεται σε 4'
Στιγμιότυπο από βίντεο που παραχωρήθηκε στο Associated Press από αξιωματούχο της άμυνας της Μέσης Ανατολής που δείχνει επιδρομή ελικοπτέρου με στόχο πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Στιγμιότυπο από βίντεο που παραχωρήθηκε στο Associated Press από αξιωματούχο της άμυνας της Μέσης Ανατολής που δείχνει επιδρομή ελικοπτέρου με στόχο πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ AP Photo

Κατάληψη πλοίου βρετανικών συμφερόντων με πορτογαλική σημαία στον Κόλπο του Ομάν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ιράν. Βίντεο με κομάντος που κατεβαίνουν με σχοινί στο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα Σάββατο (13/04) ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που “συνδέεται με το Ισραήλ” μέσα στον Κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις” κατά τη διάρκεια “επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ”, μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο “φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ” και “κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα” του Ιράν.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Νωρίτερα, ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της πόλης Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο κατασχέθηκε από τις περιφερειακές αρχές.

Βίντεο του Associated Press δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο σε πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ το Σάββατο, μια επίθεση που αξιωματούχος της άμυνας της Μέσης Ανατολής απέδωσε στο Ιράν εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης.

Το βίντεο δείχνει την επίθεση που είχε αναφερθεί νωρίτερα από τη βρετανική στρατιωτική ναυτιλιακή υπηρεσία (UKMTO -UK Maritime Trade Operations). Περιγράφει το σκάφος ως “καταληφθέν από τις περιφερειακές αρχές” στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζέιρα των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε αυτό, οι κομάντος κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου. Ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: “Μην βγείτε έξω”. Στη συνέχεια λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. Ένας καταδρομέας φαίνεται να γονατίζει πάνω από τους άλλους για να τους παρέχει πιθανή κάλυψη με πυρά.

Αν και το AP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το βίντεο, αυτό αντιστοιχεί σε γνωστές λεπτομέρειες της επιβίβασης και το ελικόπτερο που εμπλέκεται φαίνεται να είναι αυτό που χρησιμοποιείται από την παραστρατιωτική Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν, η οποία έχει πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές σε πλοία στο παρελθόν.

Λίγο μετά, το Ιράν επιβεβαίωσε την επιχείρηση, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας MSC Aries.

Το Ιράν κατέλαβε πλοίο «που συνδέεται με το Ισραήλ», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, αναφέροντας ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το σκάφος MSC Aries. Μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, ανέφερε το Reuters. Ένα ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών επιβιβάστηκε στο σκάφος με πορτογαλική σημαία και το κατέλαβε, πρόσθεσε το IRNA.

Το εμπλεκόμενο πλοίο με πορτογαλική σημαία, είναι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνδέεται με την εταιρεία Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο. Η Zodiac Maritime αποτελεί μέρος του ομίλου Zodiac του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Eyal Ofer. Η Zodiac αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τις ερωτήσεις στην MSC, η οποία δεν απάντησε.

Το MSC Aries είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στα ανοικτά του Ντουμπάι με κατεύθυνση προς τα Στενά του Ορμούζ την Παρασκευή. Το πλοίο είχε απενεργοποιήσει τα δεδομένα εντοπισμού του, κάτι που είναι σύνηθες για τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και κινούνται στην περιοχή.

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, ιδίως μετά από το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, την ώρα που η ευρύτερη Μέση Ανατολή παραμένει σε ένταση μετά από έξι μήνες πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν δεν αναγνώρισε αμέσως την κατάσχεση του σκάφους, ούτε υπήρξε κάποια αναφορά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό. Ωστόσο, το Ιράν από το 2019 έχει εμπλακεί σε μια σειρά από κατασχέσεις πλοίων και είχε επιθέσεις σε πλοία που του αποδόθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση για το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Κόλπος του Ομάν βρίσκεται κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως. Η Φουτζάιρα , στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι το κύριο λιμάνι της περιοχής για τα πλοία που παραλαμβάνουν νέο φορτίο πετρελαίου, προμήθειες ή πλήρωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα