Επίθεση σε μαιευτήριο του Αφγανιστάν: “Ήρθαν για να σκοτώσουν μητέρες”

Επίθεση σε μαιευτήριο του Αφγανιστάν: “Ήρθαν για να σκοτώσουν μητέρες”
Επίθεση Ταλιμπάν σε μαιευτήριο του Αφγανιστάν AP

Κατά την επίθεση των Ταλιμπάν στη μαιευτική κλινική σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο νεογνά, μητέρες και νοσηλεύτριες, ενώ 20 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

Οι δράστες της επίθεσης που εξαπολύθηκε την Τρίτη εναντίον της μαιευτικής κλινικής που διαχειρίζονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν “ήρθαν για να σκοτώσουν μητέρες”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Έχει καταστεί ξεκάθαρο ότι αυτή η επίθεση είχε στόχο τη μαιευτική κλινική και σκοπός της ήταν να σκοτώσουν μητέρες εν ψυχρώ”, έγραψαν οι MSF σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ.

Την Τρίτη ένοπλοι επιτέθηκαν σε μαιευτική κλινική που διαχειρίζεται η ΜΚΟ κοντά στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο νεογνά, μητέρες και νοσηλεύτριες, ενώ ακόμη άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

“Εισήλθαν στα δωμάτια της μαιευτικής κλινικής και πυροβολούσαν εναντίον των γυναικών που βρίσκονταν στα κρεβάτια τους. Ήταν μεθοδικό. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι τρύπες από τις σφαίρες, υπάρχει αίμα στο πάτωμα των δωματίων”, τόνισαν οι MSF επικαλούμενοι τον Φρεντερίκ Μπονό υπεύθυνου του προγράμματος της ΜΚΟ στο Αφγανιστάν.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος.

Κατά την επίθεση, που διήρκησε 4 ώρες, 26 μητέρες βρίσκονταν στη μαιευτική κλινική Νταστ-ε- Μπάρσι, δυτική της Καμπούλ.

“Έντεκα γυναίκες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τρεις που βρίσκονταν στην αίθουσα τοκετού και γεννούσαν τα μωρά τους, ενώ πέντε ακόμη τραυματίστηκαν”, συνέχισαν οι MSF.

“Μεταξύ των νεκρών είναι δύο μικρά αγόρια και μία Αφγανή μαία που εργαζόταν με τους MSF. Δύο νεογνά τραυματίστηκαν”, πρόσθεσε η ΜΚΟ. Ένα από τα νεογνά τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι.

Οι δράστες εισήλθαν στο νοσοκομείο από την κεντρική είσοδο και κατευθύνθηκαν αμέσως προς τη μαιευτική κλινική, σύμφωνα με το προσωπικό των MSF που ήταν παρόν στην επίθεση.

“Η βία εναντίον του πληθυσμού είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν. Όμως δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τη φρίκη που εκτυλίχθηκε την Τρίτη”, πρόσθεσε ο Μπονό.

Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, οι τρεις δράστες της επίθεσης στη συνέχεια σκοτώθηκαν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Το κτίριο του νοσοκομείου βρίσκεται στη Νταστ-ε- Μπάσι, ένα δυτικό προάστιο της Καμπούλ όπου μένουν μέλη της μειονότητας των Χαζάρα, που γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων του παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Η Καμπούλ έχει κατηγορήσει τόσο το ΙΚ όσο και τους Ταλιμπάν για την επίθεση αυτή, όμως οι τελευταίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ ανέφερε στο Twitter ότι το ΙΚ ευθύνεται για την επίθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισλαμικό Κράτος “προτιμά αυτού του είδους τις επιθέσεις εναντίον αμάχων” και “είναι αντίθετο στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας” μεταξύ της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, ενώ “προσπαθεί να πυροδοτήσει (στο Αφγανιστάν) έναν πόλεμο μεταξύ των διαφορετικών δογμάτων, όπως έκανε στη Συρία και το Ιράκ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα