Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία: “Είχα πτώματα πάνω μου” – Τέσσερις συλλήψεις

Επίθεση στη Νέα Ζηλανδία: “Είχα πτώματα πάνω μου” – Τέσσερις συλλήψεις
Αστυνομία στο σημείο της επίθεσης σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία AP

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Τι αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ανδρών και μιας γυναίκας.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες» μετά τις επιθέσεις ενόπλων «χωρίς προηγούμενο» σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο», τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους πολίτες, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε μια σύλληψη, αλλά αναζητεί ακόμη άλλους υπόπτους για τις επιθέσεις.

Η αστυνομία έκανε λόγο νωρίτερα για «πολλούς νεκρούς», χωρίς να δώσει πιο σαφείς πληροφορίες.

Μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς και μεταδίδουν πως ο τελικός απολογισμός μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 30, κάτι που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες», τόνισε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας», συμπλήρωσε.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

«Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο» στη χώρα, επέμεινε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. «Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Αστυνομία και ασθενοφόρα στο σημείο της επίθεσης σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία AP

Οι μαρτυρίες

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Ένας από τους υπόπτους, ο οποίος κατά μαρτυρίες φέρεται να «φορούσε στολή», άδειασε τουλάχιστον δύο γεμιστήρες στους πιστούς που προσεύχονταν στο ένα από τα δύο τεμένη.

Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου δέκα λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Κάτοικος του κέντρου της πόλης είπε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβολων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Άνθρωποι στο σημείο της επίθεσης σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία AP

Τέσσερις συλλήψεις

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις ενόπλων σε δύο τεμένη στο κέντρο της πόλης Κράιστσερτς.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση», σημείωσε.

Νεοζηλανδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον εννέα και υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεπεράσουν τους τριάντα.

Ο Μπους από την πλευρά του αρκέστηκε να πει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «μεγάλος».

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν, μετά τις επιθέσεις σε τεμένη που διαπράχθηκαν νωρίτερα στην πόλη Κράιστσερτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα