Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ποινική δίωξη για τον Τραμπ ζητά το Κοινοβούλιο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ποινική δίωξη για τον Τραμπ ζητά το Κοινοβούλιο
O Ντόναλντ Τραμπ καταθέτει σε παραπομπή. 2022 J. Scott Applewhite/AP Photo

Τη δίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης εισηγείται ομόφωνα η επιτροπή έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε ομόφωνα η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του πρώην προέδρου.

Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν τελικά υπεύθυνος για την εξέγερση, παρέχοντας στο κοινό και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικτικά στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διωχθεί για πολλαπλά εγκλήματα.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, παρέπεμψε τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, εξαπάτηση και συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους, ψευδείς δηλώσεις και παροχή βοήθειας σε μια εξέγερση, δήλωσε η επιτροπή τη Δευτέρα (19/12).

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, βουλευτής Μπένι Τόμπσον είπε ότι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την απόφαση της επιτροπής να παραπέμψει τον πρώην πρόεδρο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για πολλές ποινικές κατηγορίες είναι “σαφή“, προσθέτοντας ότι είναι “πεπεισμένος” ότι το υπουργείο θα κατηγορήσει τελικά τον Τραμπ.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων 2022 J. Scott Applewhite/AP Photo

“Η επιτροπή το εξέτασε επίμονα και από τη δική μου σκοπιά, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα εκτός από την παραπομπή”, είπε ο Τόμπσον στο CNN μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, αναγνωρίζοντας τον άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της παραπομπής.

“Ήταν σαφές στην αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων που αποκάλυψε η επιτροπή μας ότι αυτές οι ενέργειες του προέδρου, του πρώην προέδρου Τραμπ, δημιούργησαν ξεκάθαρα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα”, πρόσθεσε.

Η επιτροπή ψήφισε επίσης για την έγκριση της τελικής έκθεσής της, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη (21/12). Αυτή η έκθεση θα περιέχει τα περισσότερα από τα στοιχεία από τη 17μηνη έρευνα – συμπεριλαμβανομένων των αντιγράφων από περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις.

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής Λιζ Τσένι σχολίασε με τη σειρά της αναφερόμενη στον Τραμπ, πως “κανένας άνθρωπος, που θα συμπεριφερόταν κατά αυτόν τον τρόπο, δεν μπορεί ποτέ να υπηρετήσει ξανά σε οποιαδήποτε θέση εξουσίας στο έθνος μας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα