Επιζήσασα του μακελειού στην Κένυα κρυβόταν σε ντουλάπι

Επιζήσασα του μακελειού στην Κένυα κρυβόταν σε ντουλάπι
© AP PHOTO/CHRISTOPHER TORCHIA

Μία επιζήσασα της πολύνεκρης επίθεσης στην πανεπιστημιούπολη κολλεγίου της Γκαρίσα βρέθηκε κρυμμένη μέσα σε ένα ντουλάπι

Μία επιζήσασα της πολύνεκρης επίθεσης στην πανεπιστημιούπολη κολλεγίου της πόλης Γκαρίσα στην Κένυα βρέθηκε σήμερα κρυμμένη μέσα σε ένα ντουλάπι, 50 ώρες μετά την εισβολή ενόπλων ισλαμιστών στους χώρους του, ανακοίνωσε το κενυατικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού.

Η 19χρονη Σίνθια Καρότιτς, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, είπε ότι κρύφτηκε σε ένα μεγάλο ντουλάπι και καλύφθηκε με ρούχα αρνούμενη να εμφανιστεί ακόμη κι όταν κάποιοι συμφοιτητές της βγήκαν από τις κρυψώνες τους έπειτα από απαίτηση των ενόπλων δραστών της οργάνωσης αλ-Σεμπάμπ.

Η φοιτήτρια είπε ότι δεν πίστευε πως οι διασώστες που την καλούσαν να βγει από την κρυψώνα της είχαν πάει να την βοηθήσουν κι υποπτευόταν ότι ήταν κάποιοι από τους δράστες.

Τουλάχιστον 148 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους φοιτητές, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εναντίον του πανεπιστημίου της Γκαρίσα στη βορειοανατολική Κένυα.

Γύρω στις 05:30 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη, μια ομάδα ενόπλων σκότωσε δύο φρουρούς στην είσοδο του πανεπιστημίου, έπειτα άνοιξε πυρ αδιακρίτως εντός της πανεπιστημιούπολης, προτού εισβάλει στους κοιτώνες, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες φοιτητές και τους κρατήσει για πολλές ώρες ομήρους.

Η οργάνωση αλ-Σεμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην Κένυα.

"Η χώρα θα δώσει την πλέον σοβαρή απάντηση στην επίθεση"

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα κήρυξε απόψε τριήμερο εθνικό πένθος, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη κομάντος ισλαμιστές Σεμπάμπ εναντίον του πανεπιστημίου της Γκαρίσα στην οποία σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές.

"Κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος στη διάρκεια του οποίου οι σημαίες θα είναι μεσίστιες", δήλωσε ο Κενυάτα, σε διάγγελμά του από την προεδρία, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Η κυβέρνησή μου θα δώσει την πλέον σοβαρή απάντηση στην επίθεση αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη επίθεση της οποίας θα είμαστε στόχος", δήλωσε ο Κενυάτα στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά το τέλος της επίθεσης. "Παρά τις αντιξοότητες, ουδέποτε υποκύψαμε στην απειλή και ποτέ δεν θα υποκύψουμε και θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους ευήμερου και ασφαλούς", πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ισλαμικό χαλιφάτο στην Κένυα.

Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει τα θύματα και τις οικογένειές τους, για να υπερασπιστεί τον τρόπο της ζωής μας". Όλοι οι όσοι ευθύνονται για την επίθεση αυτή και οι συνεργοί τους "θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε καλώντας τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας να προσφέρει περισσότερη βοήθεια προκειμένου να εξαλειφθούν τα ριζοσπαστικά στοιχεία.

Όσοι σχεδιάζουν και χρηματοδοτούν την "τρομοκρατία" στη χώρα είναι "βαθιά ριζωμένοι" στους κόλπους της κενυατικής κοινωνίας, δήλωσε ο πρόεδρος Κενυάτα, καταγγέλλοντας μια "ριζοσπαστικοποίηση δημόσια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κένυα: 147 νεκροί στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα

Κένυα: Δεν υποκύπτουμε στον εκφοβισμό των τρομοκρατών

Ένοπλη επίθεση με οχτώ νεκρούς σε Πανεπιστήμιο της Κένυα

SHARE: