Επτά άνδρες που φέρονται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

People gather at the site of a Saudi-led airstrike near Yemen's Defense Ministry complex in Sanaa, Yemen, Saturday, Nov. 11, 2017. (AP Photo/Hani Mohammed)
People gather at the site of a Saudi-led airstrike near Yemen's Defense Ministry complex in Sanaa, Yemen, Saturday, Nov. 11, 2017. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

Οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα τα οποία κινούνταν από την επαρχία Σάμπουα

Επτά άνδρες οι οποίοι πιστεύεται πως ήταν μέλη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε επιδρομή ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) στη νότια Υεμένη, δήλωσε αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.

Οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα τα οποία κινούνταν από την επαρχία Σάμπουα (νότια) προς την Μπάιντα (κεντρικά), διευκρίνισε ο αξιωματικός.

Στοχοθετήθηκαν από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, «πιθανόν αμερικανικό, γύρω στα μεσάνυχτα» και «σκοτώθηκαν όλοι», πρόσθεσε ο αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο μεταξύ, στην επαρχία Λαχζ (νότια), ένας αξιωματικός της αστυνομίας κι ένας άνδρας που φέρεται να ήταν μέλος της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης με στόχο τη σύλληψη του τζιχαντιστή.

Ο επονομαζόμενος «Αμπού Χάσεμ, ένας από τους τοπικούς αρχηγούς της Αλ Κάιντα, καταζητείτο επί δύο μήνες και μια δύναμη της αστυνομίας προσπάθησε, κατόπιν μιας πληροφορίας που έλαβε, να τον συλλάβει τα ξημερώματα της Κυριακής στο σπίτι όπου διέμενε στην περιοχή Αλ Ουάχατ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής των υπηρεσιών ασφαλείας της Λαχζ, ο Σάλεχ Σαΐντ.

Ο τζιχαντιστής πρόβαλε αντίδραση και σκοτώθηκε στις ανταλλαγές πυρών, ενώ ένας φερόμενος ως συνεργός του συνελήφθη. Ο επικεφαλής της δύναμης που πήγε για να τον συλλάβει, ο Μοχάμεντ Χουσέιν, τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ τρεις από τους άνδρες του τραυματίστηκαν, κατά την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που χρησιμοποιεί UAV στην Υεμένη, στοχοθετώντας τις περισσότερες φορές μέλη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί τον πιο επικίνδυνο από τους βραχίονες του εξτρεμιστικού δικτύου.

Η ΑΚΑΧ ενίσχυσε τα ερείσματά της και κλιμάκωσε τη δράση της στην Υεμένη επωφελούμενη από το χάος που προκάλεσε ο πόλεμος στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί δύο χρόνια. Στον πόλεμο αναμετρώνται σιίτες αντάρτες και δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει μαζί τους με τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που υποστηρίζει μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.700 ανθρώπους από τα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επίσης επωφελήθηκε από την πολιτική αστάθεια και το κενό ασφάλειας για να διαπράξει πολλές επιθέσεις στην Υεμένη. Τον περασμένο μήνα, δεκάδες άνδρες που φέρονται να ήταν μέλη αυτής της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε δύο επιδρομές UAV στην επαρχία Μπάιντα, σύμφωνα με τις υεμενίτικες υπηρεσίες ασφαλείας και τον αμερικανικό στρατό.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Hani Mohammed

SHARE: