Έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστινίου αγωνιστή-σύμβολο ξεκινά ο ισραηλινός στρατός

Palestinian mourners carry the body of 29-year-old activist Ibrahim Abu Thuraya who was shot and killed by Israeli troops Friday, in clashes on the Israeli border with Gaza, during his funeral in Gaza City, Saturday, Dec. 16, 2017. Abu Thuraya lost legs and an eye in Israeli bombing during the 2008 Israel and Gaza war. (AP Photo/ Khalil Hamra)
Palestinian mourners carry the body of 29-year-old activist Ibrahim Abu Thuraya who was shot and killed by Israeli troops Friday, in clashes on the Israeli border with Gaza, during his funeral in Gaza City, Saturday, Dec. 16, 2017. Abu Thuraya lost legs and an eye in Israeli bombing during the 2008 Israel and Gaza war. (AP Photo/ Khalil Hamra) AP

Ο ανάπηρος Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί στις 15 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων

Έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστίνιου Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες στη Γάζα στις 15 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, αρχίζει ο ισραηλινός στρατός.

Ο καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο 29χρονος Τουράγια, είχε χάσει τα πόδια του το 2008 σε ισραηλινή επίθεση στη λωρίδα της Γάζας και σκοτώθηκε το 2017 σε διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

ADVERTISING

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε, ο στρατός υποστήριξε πως είναι "αδύνατο να προσδιορισθεί αν ο Αμπού Τουράγια επλήγη από τα μέσα καταστολής των ταραχών ή τι προκάλεσε τον θάνατό του".

Όμως "κανένα ηθικό ή επαγγελματικό λάθος δεν εντοπίσθηκε" και ο στρατός επέδειξε "αυτοσυγκράτηση στη χρήση ισχύος", σύμφωνα πάντα με τον στρατό.

Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υπουργό Υγείας στη λωρίδα της Γάζας, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε με μια ισραηλινή σφαίρα στο κεφάλι.

"Για να εξετασθεί αυτή η υπόθεση, περιλαμβανομένων των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από οργανώσεις που επιχειρούν στη λωρίδα της Γάζας, ο στρατός αποφάσισε πως οι συνθήκες του θανάτου του Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια θα εξετασθούν στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Τα τελευταία χρόνια ο Τουράγια εικονιζόταν επανειλημμένα σε φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου να συμμετέχει σε διαδηλώσεις.

Έρευνα για τον θάνατο του Παλαιστινίου αγωνιστή-σύμβολο ξεκινά ο ισραηλινός στρατός

Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε την ημέρα του θανάτου του, εμφανίζεται να κρατάει μια παλαιστινιακή σημαία και να κάνει το σήμα της νίκης προς την κατεύθυνση ισραηλινών στρατιωτών από την άλλη πλευρά του συνόρου που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν είχε εκφράσει σοκ για τον θάνατό του και είχε ζητήσει να διεξαχθεί "μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα".

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την αναζωπύρωση της έντασης που προκάλεσε στις 6 Δεκεμβρίου η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την Ιερουσαλήμ.

Μετά την κατοχή και την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, το Ισραήλ ανακήρυξε ολόκληρη την πόλη "αιώνια και αδιαίρετη" πρωτεύουσά του. Ο ΟΗΕ ουδέποτε αναγνώρισε αυτή την προσάρτηση. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να ιδρύσουν.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/ Khalil Hamra

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O στρατός του Ισραήλ σκότωσε ανάπηρο - Παγκόσμια συγκίνηση για τον Τουράγια

SHARE:

24Media Network