Ερευνητές δημιούργησαν την πρώτη συσκευή για απώλεια βάρους

Ερευνητές δημιούργησαν την πρώτη συσκευή για απώλεια βάρους
Η παχυσαρκία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, μετά το κάπνισμα. Ερευνητές από Νέα Ζηλανδία και Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να κάνουν κάτι για αυτό. University of Otago

Το DentalSlim Diet Control είναι η λύση που προτείνουν ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία στους παχύσαρκους που θέλουν να αποφύγουν επεμβατικές λύσεις. Είναι η πρώτη συσκευή του κόσμου για απώλεια βάρους.

Παράλληλα με την πανδημία που έχει αλλάξει τη ζωή όλων των κατοίκων του πλανήτη, ‘τρέχουν’ και διάφορες άλλες που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Μια είναι αυτή της παχυσαρκίας. Θέμα που στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας (βάσει έρευνας που είχε κάνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας και είχε δημοσιευτεί το Μάρτιο του 2020), εν τούτοις είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, στον δυτικό κόσμο. Πρώτη είναι το κάπνισμα.

Πώς προσδιορίζεται η παχυσαρκία

Η παχυσαρκία ορίζεται ως νόσος, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας με τα οποία συνδέεται. Ορίζεται ως «η υπερβολική εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα». Κάτι που συμβαίνει όταν το σωματικό βάρος υπερβαίνει το 20% του επιθυμητού.

Όπως ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο Δείκτης Μάζας Σώματος (το βάρος του σώματος διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους) δείχνει την κατάστασή μας. παχυσαρκίας. Οι τιμές έως το 18.5 αντιστοιχούν σε λιποβαρείς, από το 18.5 έως το 25 το βάρος κρίνεται ως φυσιολογικό, από 25 έως 30 είμαστε υπέρβαροι και από 30 και πάνω είμαστε παχύσαρκοι.

Στοιχεία του ΠΟΥ πληροφορούν πως τα ποσοστά έχουν τριπλασιαστεί, από το 1975 και ότι το 2020 υπήρχαν στον πλανήτη 39 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας έως 5 χρόνων που ήταν παχύσαρκα.

Το 2016 περί τους 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες ήταν υπέρβαροι -εξ αυτών οι 650.000.000 ήταν παχύσαρκοι-, ενώ βάσει στοιχείων του 2017 κάθε χρόνο πεθαίνουν -από όσα προκαλεί το περίσσιο βάρος ή η παχυσαρκία στον οργανισμό μας-, 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο. O ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει πως αν δεν αλλάξει κάτι, ο αριθμός αυτός θα φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο, έως το 2030. Θα αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά τα δεδομένα, ερευνητές από το University of Otago (είναι στη Νέα Ζηλανδία και διακρίνεται για το ερευνητικό του τμήμα) και από τη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν την πρώτη συσκευή απώλειας βάρους, στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν το πρόβλημα.

Το DentalSlim University of Otago

 

Στην έρευνα που δημοσίευσαν για τα πρώτα κλινικά ευρήματα, αναφέρθηκε ότι το DentalSlim Diet Control, δηλαδή η ενδοστοματική συσκευή που δημιούργησαν και τοποθετείται από επαγγελματία οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πανδημίας. Το εύρημα χρησιμοποιεί μαγνητικές συσκευές, με μοναδικά ειδικά κατασκευασμένους ‘σύρτες’ και επιτρέπει σε όποιον το φοράει να ανοίγει το στόμα του έως 2 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, τον περιορίζει σε μια διατροφή με υγρά, εν τούτοις επιτρέπει την ελευθερία του λόγου και δεν προκαλεί θέματα στην αναπνοή.

Οι εθελοντές που δοκίμασαν το DentalSlim Diet Control έχασαν κατά μέσο όρο 6.36 κιλά σε δυο εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της μελέτης, αντιπρύτανης των Επιστημών Υγείας του University of Otago, καθηγητής Paul Brunton δήλωσε ότι η συσκευή θα είναι αποτελεσματική, ασφαλής και προσιτή για τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη τους με την παχυσαρκία. Οποιαδήποτε στιγμή νιώθει αυτός που την έχει στα δόντια του, πως θέλει να την ξεφορτωθεί, μπορεί να τη βγάλει -και όταν τη χρειαστεί να τη ξαναβάλει. “Το κύριο εμπόδιο για την επιτυχή απώλεια βάρους, είναι η συμμόρφωση. Το DentalSlim Diet βοηθά στη δημιουργία νέων συνηθειών” εξήγησε ο Καθηγητής Brunton.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται για επεμβατική διαδικασία, είναι αναστρέψιμη και δεν θέτει σε κίνδυνο ζωές. “Είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες”. Πρόσθεσε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πριν ένας ασθενής υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και από όσους έχουν διαβήτη, πριν διευκρινίσει ότι “οι επεμβάσεις κοστίζουν ακριβά και οι ασθενείς ζουν με τις συνέπειες της νέας αυτής ζωής, κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο”.

Το 1980 είχε γίνει δημοφιλής η πρακτική της ‘καλωδίωσης’ των σιαγόνων, με χειρουργείο, εν τούτοις υπήρχαν κίνδυνοι. Για παράδειγμα, ο εμετός μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό, ενώ έπειτα από 9 έως 12 μήνες, οι ασθενείς είχαν αναπτύξει ουλίτιδα. Κάποιοι ανέπτυξαν οξείες ψυχιατρικές συνθήκες. Για αυτό και οι επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία εστίασαν σε μια μέθοδο που θα μπορούν να αφαιρέσουν όσοι τη χρησιμοποιούν, όποτε το νιώσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα