Εργάτες-σκλάβοι στη Κίνα

default image

Τουλάχιστον 4.000 εργάτες ενός εργοστασίου που κατασκευάζει σακίδια στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ απεργούν από τη Δευτέρα διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεγαλύτερο ημερομίσθιο

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο νοτιοκορεατικών κεφαλαίων Simone που εδρεύει στην πόλη Μεϊσάν, κοντά στην Καντόν, κατασκευάζουν τσάντες για μεγάλες εταιρίες μόδας όπως DKNY, Burberry, Kate Spade, Coach.

Οι εργάτες άρχισαν την απεργία τους τη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ σκληρές συνθήκες δουλειάς και ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους, γράφει η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, η South China Morning Post (SCMP).

Μεγάλη αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί έξω από το εργοστάσιο, ενώ οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον μια γυναίκα και ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκαν από πράκτορες ασφαλείας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε μια φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι αντιμέτωπο με τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με μια εργαζόμενη στο εργοστάσιο, οι περισσότεροι εργάτες αποφάσισαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους σήμερα.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία δημοσιογράφων με κυβερνητικούς αξιωματούχους του τοπικού γραφείου διοίκησης της εργασίας.

Οι εργάτες διαμαρτύρονται γιατί πρέπει να δουλεύουν 12 ώρες το 24ωρο με μικρά διαλείμματα ανά τέσσερις ώρες μόνο για να πάνε στην τουαλέτα. Καταγγέλλουν επίσης την απαγόρευση που τούς έχει επιβληθεί να πίνουν νερό κάποια στιγμή εκτός του διαλείμματός τους.

“Τα κορεατικά στελέχη μάς αντιμετωπίζουν σαν να μην είμαστε άνθρωποι. Οι άνδρες διευθύνοντες μπαίνουν στις γυναικείες τουαλέτες οποιαδήποτε στιγμή. Δεν μπορούμε πια να συγκρατήσουμε την οργή μας”, είπε ένας 26χρονος εργάτης.

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι εργάτες κερδίζουν 1.100 γιουάν (118 ευρώ) το μήνα για οκτώ ώρες εργασίας την ημέρα.

Οι κοινωνικές συγκρούσεις εντείνονται στη Γκουανγκντόνγκ όπου δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες εργάτες δουλεύουν στα κινεζικά εργοστάσια.

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες εργάτες ενός εργοστασίου ρολογιών που έχει 2.000 εργαζόμενους στην πόλη Ντονγκουάν, στην ίδια επαρχία, έκαναν απεργία επί τουλάχιστον πέντε ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πάμπολλες ώρες εργασίας ημερησίως.

Στα μέσα Ιουνίου ταραχές ξέσπασαν μεταξύ χιλιάδων μεταναστών με την ένοπλη αστυνομία στη Σιντάνγκ, κοντά στην Καντόν, ύστερα από μια φιλονικία που ξέσπασε ανάμεσα σε ένα ζευγάρι πλανόδιων πωλητών που έφθασε από τη μακρινή επαρχία Σιτσουάν και τοπικών αστυνομικών. Δεκαεννέα ταραξίες συνελήφθησαν.

Λίγο νωρίτερα αυτό το μήνα, εκατοντάδες μετανάστες εργάτες συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πόλη Σαοζού, στην ανατολική Γκουαγκντόνγκ, μετά την επίθεση με αιχμηρό όπλο ενός εξ αυτών που ζητούσαν να τούς καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους εναντίον της αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα