Ερντογάν: “Aν είχαμε πιέσει στα νότια, η Κύπρος θα ήταν ολόκληρη δική μας”

Διαβάζεται σε 5'
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Εμπρηστικές δηλώσεις για την Κύπρο από τον Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είχαν καταλάβει ολόκληρο το νησί.

Στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων συνάντησε την Δευτέρα (18/3) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 109 ετών από τη ναυτική νίκη της Τουρκίας στο Τσανάκκαλε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας χαιρετισμό σε όλα τα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και συνέχισε δίνοντας τις ευχές του για το Ραμαζάνι, αναφέρθηκε σε μια σειρά από εθνικά θέματα, εντάσσοντας στην ομιλία του μια πρωτοφανή θέση για την Κύπρο

Αρχικά, εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται μαζί με τους στρατιώτες “αυτόν τον ιερό μήνα”, ο Ερντογάν ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στρατιώτες “που υπηρετούν με κίνδυνο της ζωής τους για την επιβίωση του κράτους και την ασφάλεια του έθνους” σύμφωνα με το Anadolu.

“Είθε ο Θεός να βοηθήσει όλες τις δυνάμεις ασφαλείας μας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της αστυνομίας, της χωροφυλακής, των φρουρών ασφαλείας και των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών. Είθε να τους προστατεύει από κάθε είδους ατυχήματα, προβλήματα, επιθέσεις και προδοσίες” είπε ο Ερντογάν και συνέχισε:

“Σήμερα, τιμούμε την 109η επέτειο της ναυτικής μας νίκης στο Τσανάκκαλε. Το πρωί, επισκεφθήκαμε τους αγαπημένους μας μάρτυρες στο Τσανάκκαλε. Μνημονεύσαμε με έλεος και σεβασμό αυτούς τους μεγάλους ήρωες που μας έκαναν να πούμε ‘Το Τσανάκκαλε είναι απροσπέλαστο’ απέναντι στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου. Μαζί με τους πολέμους της Καλλίπολης, στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας μας, δράττομαι της ευκαιρίας να προσευχηθώ για το έλεος του Θεού στους μάρτυρες μας που έπεσαν στο έδαφος για την πατρίδα, τη σημαία, την ελευθερία και την τιμή τους στην Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στις 15 Ιουλίου. Θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω το εξής σημείο: Το Τσανάκκαλε δεν είναι μόνο μια ναυτική νίκη για εμάς. Είναι το πνεύμα της αντίστασης που προαναγγέλλει την αναγέννηση ενός έθνους από τις στάχτες του. Το Τσανάκκαλε είναι ένας ωκεανός πίστης, και σε αυτόν τον ωκεανό πίστης, ο στρατός των Σταυροφόρων του 20ου αιώνα θάφτηκε στο Τσανάκκαλε. Το Τσανάκκαλε δεν είναι μόνο μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές νίκες στην ιστορία, αλλά και η καταστροφή ενός κράτους που ήθελε να διαλυθεί.”

Επισημαίνοντας ότι η ναυτική νίκη του Τσανάκκαλε ήταν αυτή που γέννησε τη Δημοκρατία της Τουρκίας, της οποίας η 100ή επέτειος γιορτάστηκε πέρυσι, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: “Πιστεύω ότι όσο περισσότερο αγκαλιάζουμε το πνεύμα του Τσανάκκαλε μαζί ως έθνος, τόσο πιο σίγουροι θα ατενίζουμε το μέλλον μας. “.

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για τους μάρτυρες και τον σημαντικό τους ρόλο στην ΄”διαφύλαξη της πατρίδας”. Συγκεκριμένα, είπε: “Ως μέλη ενός έθνους που έχει αποκτήσει τη φήμη ενός στρατιωτικού έθνους και έχει διακριθεί στον κόσμο με αυτή την ιδιότητα, δεν μπορούμε ποτέ να επιτρέψουμε να αποδυναμωθεί η συνείδηση του μαρτυρίου, μια από τις θεμελιώδεις αξίες που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Δεν είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε την πατρίδα, όπου σε κάθε σπιθαμή βρίσκεται ένα λιοντάρι, με άλλο τρόπο. Αυτό το γεγονός το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές στην πρόσφατη ιστορία μας”.

Στο σημείο αυτό, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, ισχυριζόμενος πως αν είχε υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στον νότο, τότε ολόκληρη η Κύπρος θα ήταν τουρκική. “Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εξολοκλήρου δική μας” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: “Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Ανακοίνωση για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Κύπρου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε για την τουρκική εισβολή ότι ‘’ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας’’.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου Erdoğan υπονομεύουν σαφώς το ‘’θετικό κλίμα’’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο οποίο επιμένει να επαναπαύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της.

Φυσικά, στον βωμό της αδιαφανούς, Ι.Χ εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τηρεί πάγια στάση υποβάθμισης του Κυπριακού αλλά και αφωνίας στις τουρκικές προκλήσεις.

Δυστυχώς, η απομάκρυνσή της κυβέρνησης από την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών όχι μόνο δεν ωφελεί την χώρα, αλλά προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα. Πρόσφατο αποτέλεσμα, άλλωστε, της εθνικά επιζήμιας αυτής πολιτικής, είναι η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών F-16 χωρίς όρους όσον αφορά την χρήση τους για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα