Ερντογάν: Ανησυχία στην Τουρκία για την κατάσταση της υγείας του – Οι φήμες και τα fake news

Ερντογάν: Ανησυχία στην Τουρκία για την κατάσταση της υγείας του – Οι φήμες και τα fake news
Προεκλογική γιγαντοαφίσα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP Photo/Francisco Seco

Στα σενάρια για την υγεία του Ερντογάν που κάνουν λόγο για πιθανή "σοβαρή ασθένεια", η πλευρά του Τούρκου προέδρου απαντά ότι πρόκειται για "παραπληροφόρηση" και "ανήθικες ψευδείς ειδήσεις".

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Τουρκία έχει ξεκινήσει, αλλά το ενδιαφέρον στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται πως στρέφεται γύρω από την υγεία του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη (25/4), όταν ο Ερντογάν αισθάνθηκε μία ξαφνική αδιαθεσία κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης σε τηλεοπτικό κανάλι, με τον δημοσιογράφο να ζητά, εμφανώς ανήσυχος, διαφημιστικό διάλειμμα, και τη συνέντευξη να διακόπτεται απότομα.

Ακολούθησε η ακύρωση όλων των προγραμματισμένων δημόσιων προεκλογικών εμφανίσεων του Τούρκου προέδρου, τόσο για χτες, Τετάρτη (26/4), όσο και για σήμερα, Πέμπτη (27/4), και οι φήμες ότι “συμβαίνει κάτι σοβαρό” εντάθηκαν.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε η “είδηση” ότι ο Ερντογάν πιθανόν να υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, κάτι που η πλευρά του Τούρκου προέδρου διέψευσε κατηγορηματικά.

“Ανήθικες ψευδείς ειδήσεις”

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ, εμφανώς εκνευρισμένος με τις φήμες που κυκλοφορούν έκανε λόγο για “ανήθικες ψευδείς ειδήσεις” σε ξένα ενημέρωσης.

“Υπάρχουν ανήθικες ψευδείς ειδήσεις σε κάποια ξένα ΜΜΕ για την υγεία του Προέδρου μας. Ο Αξιότιμος Πρόεδρός μας βρίσκεται στο καθήκον του. Μετά από λίγη ξεκούραση, θα συνεχίσει το προγράμμά του με τον ίδιο τρόπο. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στις ευχές και τις προσευχές του έθνους μας για υγεία και ευημερία. Ευχαριστούμε για τις ευχές από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο” ανέφερε συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του, στο Twitter.

Αντίστοιχα, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Τούρκου Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε επίσης λόγο για “παραπληροφόρηση”.

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς για την υγεία του Προέδρου μας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όση παραπληροφόρηση και αν διαδώσουν, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν το γεγονός ότι το τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στον ηγέτη του και ότι ο Ερντογάν και το AKP θα βγουν νικητές στις εκλογές της 14ης Μαΐου” έγραψε.

“Ο Ερντογάν συνειδητοποιεί ότι θα χάσει”

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην γιατρού του Τούρκου προέδρου και πλέον εκλογικού του αντιπάλου, Turhan Çömez, στην Cumhuriyet, ο Ερντογάν πιθανότατα εξαντλήθηκε από την έντονη προεκλογική του εκστρατεία, τονίζοντας παράλληλα ότι “συνειδητοποιεί ότι θα χάσει”.

Συγκεκριμένα, ο Çömez αφού ευχήθηκε “περαστικά” στον Ερντογάν, δήλωσε:

“Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο [σ.σ. η ξαφνική αδιαθεσία] συνέβη σε ζωντανή μετάδοση υπογραμμίζει λίγο περισσότερο τη σημασία της κατάστασης. Ο Ερντογάν το απέδωσε αυτό στον προεκλογικό φόρτο εργασίας και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια εκτίμηση με βάση τα λόγια του και βασιζόμενοι σε αυτόν. Γιατί λοιπόν ο Ερντογάν ξεκίνησε μια τόσο έντονη προεκλογική εργασία; Ο Ερντογάν βλέπει ότι θα χάσει“.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος “βρίσκεται σε πανικό” αναφέροντας,

“Πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τον σεισμό ως δικαιολογία, είπε ότι δεν θα υπάρξουν συγκεντρώσεις και ότι η εκστρατεία συνολικά σε αυτές τις εκλογές θα είναι “ηπιότερη”. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο οι ιδιωτικές έρευνες που παρήγγειλε ο Ερντογάν, όσο και τα δημόσια στοιχεία, τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και οι παρατηρήσεις μας στο πεδίο, δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει πλέον φτάσει στην τελευταία περίοδο της καριέρας του.

Ο Ερντογάν έχει πλέον εισέλθει στις τελευταίες 2 εβδομάδες της πολιτικής του καριέρας και θα παρακολουθήσουμε μαζί το τέλος μιας ιστορίας“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα