Ερντογάν: Πρέπει να αυξήσουμε τους φίλους μας και να περιορίσουμε τους εχθρούς μας

Ερντογάν: Πρέπει να αυξήσουμε τους φίλους μας και να περιορίσουμε τους εχθρούς μας
Turkey's President and leader of ruling Justice and Development Party Recep Tayyip Erdogan addresses the members of his party, in Hakkari, southeastern Turkey, Saturday, Dec. 23, 2017. (Kayhan Ozer/Pool Photo via AP) Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της Ε.Ε. για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. και τη Γερμανία έπειτα από ένα χρόνο έντασης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Οπωσδήποτε επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από τετραήμερο ταξίδι στο Σουδάν, το Τσαντ και την Τυνησία. «Υπάρχει μια έκφραση που επαναλαμβάνω: πρέπει να περιορίσουμε τους εχθρούς μας και να αυξήσουμε τους φίλους μας» τόνισε. «Δεν έχουμε πρόβλημα με τη Γερμανία, την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, οι ηγέτες αυτών των χωρών είναι παλιοί φίλοι μου» προσέθεσε. Όπως επισήμανε, υπήρξαν προβλήματα με την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά «οι πρόσφατες συνομιλίες μας ήταν πολύ καλές».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ήθελα την υποστήριξή τους, έχουν την ίδια γραμμή με εμάς» δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην αντίθεση που εξέφρασαν έναντι της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δήλωσε ακόμη ότι τηλεφώνησε πρόσφατα στον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάιερ για να τον ευχαριστήσει.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η στάση της Ε.Ε. για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβεί στη Γαλλία, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «το Παρίσι δεν απογοήτευσε την Τουρκία στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ». Μια συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ο οποίος επίσης επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να εξετασθεί, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα